Úvod Zaujímavosti Plánujete kúpiť smartfón alebo tablet ako darček? Na toto si dajte pozor

Plánujete kúpiť smartfón alebo tablet ako darček? Na toto si dajte pozor

1

Vianoce sa nezadržateľne blížia a mnohí z vás si už nepochybne začínajú robiť starosti, ako by na štedrý večer mohli potešiť svojich najbližších. Jednou z tých lepších možností je aj elektronika – čiže smartfóny, tablety alebo nejaké tie gadgety.

A ak sa náhodou v týchto produktoch nevyznáte, nevadí, naše rady a tipy vám výber výrazne uľahčia. S ich pomocou navyše minimalizujete šancu, že kúpite niečo nekvalitné. Niečo, čo by po pár dňoch prestalo fungovať alebo nefungovalo tak, ako by si ten, pre koho ste darček zaobstarali, predstavoval.

Pozerajte na značku

Aj keď s týmto nemusia súhlasiť úplne všetci, renomovaní výrobcovia dodávajú na trh spoľahlivé mobilné produkty (nechcú predsa stratiť svoje renomé), ktoré sa nezačnú po pár týždňoch používania rozpadať, zväčša nevŕzga ani ich konštrukcia a vo väčšine prípadov disponujú stabilnou nadstavbou operačného systému Android. Oproti neznámym značkám máte preto pri výbere smartfónu alebo tabletu od spoločností ako Samsung, HTC, Sony, Xiaomi, Lenovo, LG či Huawei aspoň nejakú záruku, že darček bude slúžiť presne na to, na čo bol aj pôvodne vyrobený.

Samozrejme, existuje veľa značiek, ktoré na Slovensku až tak moc nepoznáme a i napriek tomu dodávajú na spotrebiteľský trh dostatočne kvalitné produkty. Čas na experimenty ale nie je počas Vianoc. Vianočný darček by mal preto byť taký, o ktorom aspoň na 90% viete, že dotyčného nesklame. Nevyhýbajte sa preto odborným recenziám, kde nájdete dostatočne veľa informácií, ktoré vám pomôžu zrealizovať spoľahlivé rozhodnutia.

Nenechajte sa oklamať nízkou cenou

Ako isto viete, cenovka rastie priamo úmerne s kvalitou, keďže sa pri nízko-nákladových – teda lacných – produktoch muselo na niečom šetriť. Neznamená to hneď ale, že všetko lacné je na nič. Toto pravidlo porušujú napríklad aj také smartfóny od Xiaomi, ktoré napriek nízkej cenovke disponujú kvalitným spracovaním a pevnou konštrukciou, väčšinou z plastu. Ide ale hlavne o výrobcu, o ktorom už niečo vieme, takže sa môžeme na jeho portfólio zároveň i bez obáv spoľahnúť.

Do skupiny čínskych výrobcov s lacnými, no kvalitnými smartfónmi alebo tabletmi patrí aj spoločnosť ZTE, Huawei, Lenovo či Meizu.

Neprehliadnite ani ten najmenší detail

Veľa smartfónov z medzinárodných e-shopov ako GearBest alebo Everbuying ponúka produkty, ktoré v mobilných sieťach našich operátorov nemusia fungovať na 100 percent. Je preto nevyhnutné ešte pred samotným potvrdením nákupného košíka skontrolovať, či vybranému telefónu nechýba podpora pre naše frekvenčné pásma. Problém vo väčšine prípadov predstavuje LTE frekvencia 800 MHz, bez ktorej neposkytne zariadenie rýchly 4G internet, ak by sme sa nachádzali mimo veľkých miest.

Dávajte si pozor, aby predajca dodával v balení nabíjačku, ktorú bez akýchkoľvek problémov použijete aj v našej elektrickej sieti. Pokiaľ by išlo o distribúciu pre ázijský trh a nevšimnete si to, počítajte s tým, že budeme musieť zháňať príslušnú redukciu, aby ste ju mohli zastrčiť do zásuvky.

Rovnako nezabúdajte ani na to, že objednávanie smartfónu alebo tabletu z iných krajín dokáže výrazne navýšiť pôvodnú cenu (treba počítať s DPH a pri objednávke nad 150 eur aj s clom) či skomplikovať prípadnú reklamáciu. Tá by okrem iného trvala nadštandardne dlhú dobu. Nakoniec môže byť z darčeka viac starostí ako úžitku.

Dbajte o to, aby produkt nebol starý

Ďalším dôležitým aspektom dobrého výberu elektronického darčeka je aj dátum jeho uvedenia na pulty obchodov. Staré smartfóny mávajú neaktuálny operačný systém a predovšetkým zastaralú hardvérovú výbavu, pričom sa cena od tých novších nemusí príliš odlišovať. Veľa výrobcov pri lacných produktoch navyše ani nevyvíja snahu prinášať pravidelné aktualizačné balíčky, čo používateľa obmedzuje na staré verzie systému Android, kde môžu chýbať dôležité funkcie, vizuálne vylepšenia a predovšetkým riešenie na niektoré dôležité problémy.

Naplánujte včasné dodanie

Dni pred štedrým večerom bývajú pre logistické spoločnosti veľmi rušné, čo znamená, že dátum dodania objednaného produktu môže ako dôsledok trvať oveľa dlhšie, než počas bežných dní mimo Vianoc. To platí najmä pri objednávkach z medzinárodných e-shopov, kedy tovar cestuje na lodi aj niekoľko týždňov. Pokiaľ teda plánujete kúpu zo zahraničia, mali by ste sa k tomu čo najskôr odhodlať.

Kupujem správny produkt alebo model?

Aby ste svoj výber neľutovali, je dobré sa samého seba ešte pred jeho realizáciou spýtať pár základných otázok:

  • Aké nároky má ten, kto ho bude produkt alebo konkrétny model používať?
  • Má kapacity na používanie produktu? To sa týka hlavne inteligentných hodiniek, ktoré sú bez prítomnosti podporovaného smartfónu na nič, alebo niektorých dronov bez pribaleného diaľkového ovládania (ovládajú sa prostredníctvom smartfónu alebo tabletu)
  • Stačí plastová konštrukcia? Nevyhovuje tomu, pre koho je darček určený, skôr kov?
  • Na čo bude tablet používať? Existuje viacero možností – iba surfovanie na webe, surfovanie aj hranie hier, čisto na prácu
  • Má model k dispozícii vôbec nejaké príslušenstvo? Ak sa rozhodnete pre neznámu značku, neočakávajte, že bude mať na trhu bohatý výber originálnych alebo neoriginálnych doplnkov (kryt, puzdro atď.)