Úvod Zaujímavosti Trpíte nomofóbiou? Je to viac než pravdepodobné, čítajte viac!

Trpíte nomofóbiou? Je to viac než pravdepodobné, čítajte viac!

6

Dennodenný život mnohých používateľov smartfónov je s ich mobilným telefónom previazaný až tak hlboko, že si bez neho niektorí nevedia predstaviť ani jednu minútu. A ak sa to náhodou stane, prichádza na rad fóbia. Nie však hocijaká. Odborníci jej totiž dali aj špeciálny názov.

Počet majiteľov smartfónov, ktorý rastie každým jedným dňom, má podľa odhadov začiatkom budúceho roka presiahnuť číslo 2 miliardy (celkovo je nás cez 7 miliárd), pričom tam už teraz patrí viac ako polovica obyvateľov Ameriky. Inteligentných pomocníkov využívame ako na zábavu, konzum, tak aj na prácu či komunikáciu s priateľmi a rodinou. Vďaka všestrannosti sa preto stávajú akousi povinnou výbavou, bez ktorej nielen stratíme kontakt s digitálnym svetom, ale i prístup k čerstvým informáciám o tom, čo sa práve deje vo svete okolo nás.

Veľa ľudí preto dokáže pár hodín, niekedy aj pár minút, bez smartfónu poriadne rozhodiť. Ak medzi takých náhodou patríte, trpíte takzvanou nomofóbiou (no mobile), teda strachom z toho, že nebudete mať váš smartfón poruke.

Ako ukázal prieskum, až 41% opýtaných obyvateľov Veľkej Británie sa bez smartfónu necíti dobre a zhruba 51% je na svoje mobilné zariadenia silno naviazaná. Prieskum SecurEnvoy zase prezradil, že počet žien s nomofóbiou o pár percent presahuje počet mužov, ktorí ňou trpia. Pomer predstavuje približne 70% a 61%. Podľa toho má byť teda ženské pohlavie viac emocionálne naviazané na svoj smartfón, čo znamená častejšie chatovanie či iný spôsob komunikácie s ostatnými používateľmi.

Nomofóbia a liečba

Keďže ide o fóbiu ako každú inú, existuje odborný spôsob jej liečby a následného odstránenia, alebo iba obmedzenia. Počas liečebného programu je samozrejme výrazne obmedzený čas používania smartfónov. Účastníkov tak učia, ako sa vysporiadať s prípadnými abstinenčnými chvíľami a ako v pozitívnom smere zmeniť svoje doterajšie správanie.