Úvod Novinky Zaujímavosti Li-Fi testujú už aj v teréne, ponúkne 100x väčšiu rýchlosť ako Wi-Fi

Li-Fi testujú už aj v teréne, ponúkne 100x väčšiu rýchlosť ako Wi-Fi

4

Ak ste ešte o nádejnom nástupcovi dnešnej Wi-Fi nepočuli, je čas to napraviť. Táto bezdrôtová technológia nám v blízkej budúcnosti poskytne superrýchly prístup k digitálnej diaľnici pri nižšej spotrebe energie a aj lepšej stabilite. A prvé praktické testy má už za sebou.

Li-Fi sa bude od Wi-Fi odlišovať najmä spôsobom prenosu dát, čo má zabezpečiť svetlo z LED diód, ktoré môžu byť umiestnené napríklad v žiarovke alebo stolnej lampe. Pridaním špeciálneho mikročipu nadobudne takýto produkt ďalšiu funkcionalitu, prostredníctvom ktorej umožní používateľom a ich počítačom, smartfónom a iným zariadeniam pristupovať k internetu bez pripojenia jediného kábla.

Výhoda Li-Fi spočíva najmä v prenosovej rýchlosti či väčšej bezpečnosti. Ako uviedli výskumníci technológie, teoreticky dokáže prenášať až 1 GB dát za jednu jedinú sekundu, čo je až 100-násobne viac, ako súčasné priemerné Wi-Fi rýchlosti. Svetlo sa navyše nedostane cez steny, takže k špecifickému pripojeniu nadobudnú prístup iba tí, ktorí sa nachádzajú v danej miestnosti.

Ako morzeovka

Fungovanie Li-Fi taktiež prirovnávajú k veľmi pokročilej morzeovke, teda komunikácii cez krátke a dlhé signály. „Zapínaním a vypínaním LEDky pri extrémnych rýchlostiach je možné zapisovať a prenášať veci v binárnom kóde,“ píše renomovaný vedecký web ScienceAlert, pričom poznamenal, že takúto činnosť si naše oči nevšimnú.

Prvý praktický test mimo laboratória prebehol iba nedávno v Estónsku, kde zožal obrovský úspech.

Momentálne máme navrhnuté inteligentno-svetelné riešenie pre priemyselné prostredie, kde dátová komunikácia prebieha prostredníctvom svetla. Rovnako realizujeme pilotný projekt so súkromným klientom, ktorého cieľom je nastaviť Li-Fi sieť na poskytovanie prístupu na internet v ich kancelárskych priestoroch.

Úplného nahradenia Wi-Fi sa počas nasledujúcich dekád určite ešte nedočkáme. Obe technológie sa ale na druhú stranu môžu vzájomne dopĺňať, vďaka čomu okolo nás vzniknú efektívnejšie a hlavne bezpečnejšie bezdrôtové siete. Li-Fi má zároveň potenciál urýchliť nástup takzvaného internetu vecí (anglicky „IoT“), kde takmer všetko okolo nás nadobudne prístup k dátovému prenosu.