Úvod Novinky Výrobcovia Lenovo, ZTE aj Xiaomi plánujú vyrábať vlastné čipsety pre smartfóny

Lenovo, ZTE aj Xiaomi plánujú vyrábať vlastné čipsety pre smartfóny

0

Trojica neustále populárnejších výrobcov z ďalekej Číny má podľa viacerých zdrojov z priemyselného prostredia vyvíjať úsilie so zámerom vytvorenia vlastného mobilného čipsetu. Tento ambiciózny krok by ich totiž presunul na úroveň, kde sa momentálne nachádza Samsung či americké Apple.

Ako uvádzajú kórejské média, spoločnosť ZTE dostala od čínskej vlády a jej investičného fondu finančnú injekciu v hodnote takmer 74 miliónov amerických dolárov, ktorá jej má poslúžiť na vývoj zatiaľ bližšie nešpecifikovaných ARM čipsetov. Podobný zámer má údajne aj Lenovo, Xiomi bude pri vývoji zase pomáhať spoločnosť Leadcore Technology.

Zápas o moderné technológie

Rok 2016 bude predstavovať komplexný súboj medzi súčasnými výrobcami smartfónov a ich mobilnými technológiami. Nevyhne sa mu ani súperenie o energeticky najefektívnejší a zároveň najvýkonnejší kus kremíku s procesormi.

Spoločnosť Spreadtrum, ktorá sa zaoberá vývojom čipsetov, dokonca oznámila, že už čoskoro plánuje predstaviť svoj 1X nanometrový FinFET proces, ktorý posunie súčasný level spotrebiteľského trhu opäť do vyšších dimenzií.

Komplikovaný proces

Vytvoriť spoľahlivý čipset nie je však žiadnou hračkou. Mnohým to trvá roky, keďže sú okrem know-how nevyhnutné dostatočné zdroje – personálne, kapacitné ale aj finančné. Ak sa teda niektorí z týchto troch čínskych výrobcov do niečoho takého pustí, bude musieť mať dôkladne premyslenú stratégiu a hlavne to, čo od vývoja vlastnej alternatívy očakáva. Zväčša sa za jeden z hlavných cieľov vývoja určí posilnenie pozície na trhu a tým zároveň i navýšenie hodnoty značky, ktorá zlepší dopyt po produktoch.