Prechod od potešenia k návyku môže prebehnúť relatívne bez pozornosti a nevinne, faktom však je, že sa tak nedeje už len napríklad pri alkohole ale aj v momentálne trendovej záležitosti, smartfónoch.

Typický obraz minulosti, kedy ľudia čakajúci na MHD alebo v čakárni upriamovali pozornosť do tlačených novín dnes vystriedalo pozeranie do smartfónu. Podľa odbornej analytickej spoločnosti Flurry, ktorá sa zaoberá aj mobilným marketingom a reklamou, tak činíme neuveriteľne často.

Podľa jej analýzy, závislosť na smartfóne v celosvetovom merítku postihuje až 280 miliónov ľudí. Závislosť by sa dala podľa psychologických príručiek charakterizovať ako nepopierateľná túžba po určitom stave alebo zážitku, pričom sa ich nedostatok prejavuje aj abstinenčnými príznakmi.

Ako však určiť kedy je používanie smartfónu bežné, časté alebo nezdravo závislé? Podľa analytikov zo spoločnosti Flurry, priemerní používatelia pracujú s konkrétnymi aplikáciami 1 až 16 krát denne a tí aktívnejší, 16 až 60 krát. Závislosť je definovaná tým, že používateľ prekročí túto hranicu a teda používa aplikácie viac ako 60 krát denne. Vzhľadom na to, že ľudia musia počas bežného dňa spať, pracovať, stravovať sa a podobne, ide o trefnú metriku.

Na nezdravo časté používanie smartfónov sa dá poukázať rôznymi spôsobmi, pričom jedným z najlepších spôsobov je humor. Pozrite si vtipné video, ktoré výstižne odzrkadľuje súčasnosť.