© independent.co.uk
Boj s internetovým pirátstvom je každým rokom viac a viac intenzívnejší. Vlastníci autorských práv rôznych audio-vizuálnych, ale aj softvérových diel pozorne sledujú pirátske weby a nahlasujú ich spoločnosti Google.

Podľa serveru torrentfreak.com Google obdrží každú minútu až 1500 žiadostí o odstránenie konkrétnej URL adresy z ich vyhľadávania. To je približne 25 žiadostí každú sekundu, čo znamená, že denný objem prekonáva hranicu dvoch miliónov žiadostí. Oproti minulému roku sa tieto čísla zdvojnásobili.

Vlastníci autorských práv poukazujú aj na konkrétne domény, pričom v rebríčku piatich najviac označovaných figurujú známe weby pre zdieľanie súborov, sťahovanie hudby a podobne.

piratstvo

Práve systém žiadostí slúžiaci na odstránenie pirátskych odkazov je najsilnejšou zbraňou v rukách držiteľov autorských práv. Google zároveň od roku 2012 upravuje vyhľadávacie algoritmy tak, aby sa vo vyhľadávaní nezobrazovali často označované pirátske weby.

Boj s internetovým pirátstvom je tak intenzívnejší, ako kedykoľvek v minulosti, no napriek tomu sa mu stále darí prekvitať. Viac informácií nájdete v najnovšej správe o transparentnosti spoločnosti Google na tejto oficiálnej adrese.