Donedávna vyzeralo vyhľadávanie informácií na internete takto: Sadli ste si za svoj stolový počítač a do vyhľadávacieho poľa Google ste zadali, čo ste potrebovali. Teraz však máme výkonné počítače vo svojich vreckách.

Pochopiteľne máme na mysli smartfóny, a tak v dnešnej dobe môžeme pracovať s informáciami kedykoľvek a kdekoľvek, v rámci dátového pokrytia. Dnes je množstvo popredných aplikácií zameraných napríklad na vyhľadávanie hotelov, reštaurácií, oblečenia a podobne. Otvoríte aplikáciu a v jej užívateľskom prostredí sa necháte navigovať k hľadanej informácii.

Google má za cieľ urobiť vyhľadávanie prostredníctvom smartfónov prívetivejším a obsiahlejším. Poslúži mu k tomu aj najnovšia technológia, ktorá je vo fáze testovania, a tá nám umožní používať aplikácie aj bez ich inštalácie.

googleappstreamNapríklad, vo vyhľadávaní budete hľadať lacný hotel v nejakej konkrétnej oblasti, pričom sa vo výsledkoch objaví aj návrh aplikácie pre rezerváciu hotelov. Pokiaľ naň kliknete, aplikácia sa vám otvorí priamo v prehliadači a prostredníctvom nej si budete môcť rezervovať hotel. Takéto aplikácie budú nainštalované na vzdialených serveroch spoločnosti a pôjde tak o kvázi „aplikačný stream informácií“. Pokiaľ sa vám návrh aplikácie vo vyhľadávaní objaví v súčasnosti, po kliknutí naň vás presmeruje do obchodu Google Play, odkiaľ si ju môžete nainštalovať. Takýmto spôsobom sa ušetria dáta a hlavne drahocenný čas.

Háčik je v tom, že aktuálne je pre túto novinku prispôsobených deväť aplikácií (Hotel Tonight, Weather, New York Subway, My Horoscope, Daily Horoscope, Visual Anatomy Free, Useful Knots, Gormey a Chimani), Rajan Patel, hlavný inžinier Googlu pre mobilné vyhľadávanie, je však optimistický.

Podľa neho je dôležité, že pre daný spôsob už existuje riešenie, teraz je na mieste len jeho vylepšovanie a rozširovanie. Kým táto technológia dorazí do našich smartfónov s podporou niekoľkých tisícok aplikácií ešte určite nejakú dobu potrvá. Každopádne sa máme na čo tešiť.