Úvod Novinky Aktuálne Activision kupuje tvorcov Candy Crush Saga za 5,9 miliárd dolárov

Activision kupuje tvorcov Candy Crush Saga za 5,9 miliárd dolárov

1

V zaujímavej transakcii, ktorá je plná rizík sa tvorcovia populárnej hry Candy Crush ocitli pod krídlami známej spoločnosti Activision. Informoval o tom server Apple Insider. Vývojári King Digitial totiž za 5,9 miliárd dolárov predali svoju firmu. 

King Digital, tvorcovia hier ako Candy Crush Saga, ešte minulý rok vstúpili na burzu s cenou jednej akcie stanovenej na 22,50 dolárov. Activision odkúpil všetky akcie, cena za jednu sa zastavila na hodnote 18 dolárov. Analytici sa však obávajú toho najhoršieho. Príjem z hier ako Candy Crush Saga totiž klesá a budúcnosť tejto populárnej hry tak nie je celkom istá.

Aby sme vám to uviedli do perspektívy, King Digital mali v roku 2014 príjem vo výške 1,4 miliárd dolárov. Počas posledného kvartálu si však spoločnosť zaknihovala príjem len vo výške 206 miliónov dolárov. Čistý zisk medziročne klesol o 28%. Najnovšie finančné výsledky spoločnosť oznámi už zajtra. Vývojári sa pomocou novej hry snažili replikovať úspech Candy Crush Saga. Novinka, Candy Crush Soda, síce úspešná bola, no čo sa príjmov týka, ani zďaleka nebola taká úspešná.

Firma Activision sa v mobilnej sfére veľmi nepohybuje. Známa je hlavne svojimi hrami Call of Duty, ktoré sú najpopulárnejšie na konzolách a celkovo najpopulárnejšou hernou franšízou na svete. Activision tak má na rukách poriadne veľký problém. Keď hra začne strácať verných hráčov, obrátenie situácie je takmer nemožné.

Stačí sa pozrieť do minulosti a spomenúť si na to, ako Zynga kúpila tvorcu hry Draw Something, OMGPOP. Akvizícia, ktorá v hodnote 180 miliónov dolárov prebehla ešte v roku 2012 bola pre firmu Zynga katastrofická. Z finančnej straty sa spamätáva dodnes.