ilustračná foto
Čo sa týka digitálnych hrozieb, najčastejšie sa stretávame s tými softvérovými v podobe vírusov alebo malvéru, výrazne nám dokáže uškodiť ale aj hardvérový komponent.

Ruský expert na kybernetickú bezpečnosť, známy pod pseudonymom Dark Purple, vytvoril doslova deštrukčné zariadenie v podobe USB flash disku s príznačným názvom USB Killer 2.0.

Pokiaľ by sa k vám takýto USB kľúč dostal a pripojíte ho do počítača, dokáže ho zničiť behom niekoľkých okamihov. Doslova ho odpáli a postará sa o to vysoké napätie na úrovni až 220 voltov, ktoré dokáže USB Killer 2.0 v počítači na pár sekúnd vytvoriť rôznymi signálnymi cestami z napájania, respektíve zdroja počítača.

Jedná sa pri tom už o druhú generáciu zákerného hardvéru. USB Killer 1.0 dokázal vygenerovať medzi citlivými elektronickými súčiastkami napätie „len“ 110 voltov.

Podľa serveru DigitalTrends  je však vysoko nepravdepodobné, že dôjde k poškodeniu alebo strate dát na pevných diskoch. Dokáže však napáchať poriadne škody.

Aj keď takáto hrozba vyzerá veľmi nebezpečne, v podstate nejde o žiadny vírus, a teda neprídete o žiadne osobné údaje ani nič zo súkromia, čo by v konečnom dôsledku mohlo spôsobiť oveľa väčšie škody.

USB Killer 2.0 navyše „funguje“ len v kombinácii s bližšie nekonkretizovaným fyzickým hardvérom počítača, každopádne do svojho USB portu vkladajte len overené príslušenstvo od známych, rodiny a pod.

Pokiaľ nájdete na ulici pohodený USB kľúč, nemusí to byť náhoda ale zámer niekomu uškodiť.

Ako takéto „odpálenie“ počítača vyzerá, vám prezradí video nižšie.