Úvod Zaujímavosti Vedeli ste, že: Toto je najpredávanejší mobil na svete. Mali ste ho...

Vedeli ste, že: Toto je najpredávanejší mobil na svete. Mali ste ho aj vy?

2

Pri položení otázky „Aký je najpredávanejší telefón na svete,“ by vám mohol napadnúť iPhone, keďže toho sa predalo kvantá. To by ste sa však veľmi mýlili. Aj napriek tomu, že telefón od Apple nepochybne zožal obrovský úspech, ani zďaleka nemá na kráľa predajov.

Nokia 1100 je základný smartfón určený pre bežných ľudí, ktorý sa na trh dostal ešte koncom roka 2003. Staručká Nokia nemala dva predné fotoaparáty a dokonca ani zahnutý displej po jednej či oboch stranách. Ponúkala však batériu pre osvetlenie vášho okolia a po bokoch protišmykový poťah. Bol to telefón, ktorý ešte vtedy nesmierne úspešný fínsky výrobca navrhol hlavne pre čínsky trh.

Ako sa mu teda darilo? Za približne päť rokov sa ho predalo vyše 250 miliónov kusov, vďaka čomu si Nokia 1100 drží titul nielen najpredávanejšieho telefónu, ale aj celkovo najpredávanejšieho zariadenia na svete. Keď Nokia predala svoj telefón s poradovým číslom 1 miliarda, bola to práve Nokia 1100 a stalo sa tak v Nigérii ešte v roku 2005.

Kvôli čomu bola táto Nokia taká úspešná? Bola to hlavne kombinácia nízkej ceny (vtedy približne 100 dolárov) a špecifikácií, ktoré neboli úplne najlepšie, no zas ani najhoršie. Telefón mal zabudovanú batériu (svetlo), 36 predinštalovaných zvonení, meniteľné zadné kryty, mäkké tlačidlá odolné voči prachu, kapacitu na 50 správ (25 prijatých, 25 odoslaných), 50 kontaktov a 400 hodinovú výdrž batérie. Samozrejme nechýbal ani hadík, kto by predsa mohol zabudnúť na hadíka!

Aj napriek tomu, že v roku 2009 tento model výrobca už dávno nevyrábal, na internetových aukčných sieňach sa začali objavoval za obrovské čiastky. Niektoré sa dokonca predávali za 32 000 dolárov za kus.