Výrobca Sony Mobile na podujatí IFA 2015 v nemeckom Berlíne odhalila verejnosti vôbec prvý smartfón so 4K displejom, model Xperia Z5 Premium. Výrobca tak na seba upriamil nielen pozornosť, ale aj množstvo zvedavých otázok.

Tých bolo ako od odbornej, tak i laickej verejnosti určite mnoho. Výrobca sa rozhodol zodpovedať na tie najčastejšie položené a pokiaľ aj vás zaujíma, čo-to o novej Xperii Z5 Premium, respektíve o jej zobrazovacej jednotke, prečítajte si odpovede na päť preferovaných otázok.

 

Akým spôsobom funguje 4K displej na Xperia Z5 Premium?

„4K displej na smartfóne Xperia Z5 Premium slúži na sledovanie multimediálneho obsahu v 4K rozlíšení zhotovenom buď samotným smartfónom alebo aj zo streamovacích video služieb.

Všetok ostatný obsah (aj úvodná obrazovka a aplikácie) sa zobrazujú vo Full HD rozlíšení kvôli optimalizácii výkonu a spotrebe energie. Sony Xperia Z5 Premium tak dokáže na jedno nabitie vydržať aj dva dni.

Na trhu (hlavne v USA pozn. red.) existuje mnoho online služieb, ktoré zdieľajú obsah, video a filmy v 4K rozlíšení, tie však nie sú doteraz úplne optimalizované pre zobrazovanie na mobilných zariadeniach.

Preto sme smartfón Xperia Z5 Premium vybavili automatickou „upscaling“ funkciou (prevod digitálneho signálu nižšieho rozlíšenia na vyššie – pozn. red.), vďaka čomu si môžete vychutnať video a obrazový obsah v 4K rozlíšení, napríklad zo služieb YouTube a Netflix v Sony aplikáciach Album a Filmy.“

 

Prečo je 4K rozlíšenie dostupné iba v Sony aplikáciach Filmy a Album?

„Existuje pre to niekoľko dôvodov. Po rozsiahlom užívateľskom výskume a testovaní sme zistili, že je vhodné ponúkať v 4K vykresľovaní len prvky zábavy a multimédií preto, aby nebola ohrozená životnosť batérie, čo bolo absolútnou prioritou používateľov a aby tak mohli plnohodnotne používať všetky ostatné skvelé funkcie tohto Sony smartfónu.

Ďalším dôvodom je, že drvivá väčšina aplikácií a hier nie je navrhnutá pre spúšťanie a fungovanie v takomto zobrazovacom režime, keďže má Xperia Z5 Premium rozlíšenie 3840 × 2160 pixelov (4K SID štandard) s 806 ppi.“

 

Sú snímky obrazovky zachytené vo Full HD alebo 4K?

„V súčasnosti, operačný systém Android Lollipop, ktorým je Xperia Z5 Premium od výroby vybavená nepodporuje snímanie obrazovky v 4K rozlíšení. Všetky snímky obrazovky majú teda Full HD rozlíšenie.“

 

Nemá 4K displej alebo upscaling obsahu vplyv na výkon zariadenia, pamäť alebo batériu?

„Smartfón Xperia Z5 Premium bol od základu navrhnutý ako vysoko výkonné mobilné zariadenie, pričom sme sa zamerali na dve kľúčové oblasti.

Prvou je vysoká kapacita batérie (3430 mAh), vďaka ktorej zariadenie vydrží dva dni na jedno nabitie, softvérový režim STAMINA dokáže výdrž ešte predĺžiť, a to vďaka obmedzeniu procesov a konektivity. Ultra STAMINA režim udrží Xperiu Z5 Premium so základnými funkciami pri živote až 5 dní.

Druhou oblasťou je interné úložisko. Xperia Z5 Premium ponúka veľkú, 32 GB vnútornú pamäť s podporou microSD kariet až do veľkosti 200 GB. Získate tak množstvo priestoru pre vaše 4K videá a snímky.“

 

Aká je vlastne výhoda 4K displeja v smartfóne? Je vôbec potrebný? 

„Xperia Z5 Premium ponúka ostrý a živý 5,5 palcový Ultra HD displej so 4K BRAVIA technológiou spoločnosti Sony. Takýto panel je v smartfóne použitý vôbec prvýkrát a ponúka zážitok zo sledovania štyri krát vyššieho rozlíšenia ako je Full HD.

Tento displej prináša živšie a bohatšie zážitky zo sledovania vďaka trom hlavným oblastiam. Extrémna jemnosť 806 ppi, živé farby s TRILUMINOS Display technológiou a dokonalý kontrast vďaka Dynamic Contrast Enhancer.

Sme presvedčení, že Xperia Z5 Premium je schopná ponúknuť najlepšiu a najostrejšiu platformu pre virtuálnu realitu. Aktuálne interne pracujeme na nových produktoch, ktoré uvidíte čoskoro.“