Sanmay Ved, bývalý zamestnanec spoločnosti Google, 29. septembra tohto roku spravil obchod svojho života. Podarilo sa mu totižto kúpiť internetovú doménu google.com.

Sanmay Ved sedel za svojím počítačom, surfoval po internete a zo zaujímavosti prehliadal webovú službu Google Domains. V tejto službe si môžete objednať hosting, zaregistrovať internetovú adresu aj s pridruženými službami.

Na veľké prekvapenie, tento muž v službe objavil doménu google.com ako voľnú a dostupnú za smiešnych 12 dolárov. Sanmay ju teda okamžite kúpil.

Voľná doména google.com
Voľná doména google.com

 

„Myslel som, že to bol nejaký omyl, ale normálne som mohol dokončiť nákup a platbu.“  povedal Ved.

Po dokončení nákupu začali Vedovi chodiť obvyklé e-maily s oznámeniami o novom majiteľovi, dokončení nákupu a dokonca mal prístup do webovej konzoly a aj k interným informáciam spoločnosti Google. Tie neskôr odovzdal bezpečnostnému tímu spoločnosti Google.

google.com

Celé toto konanie Ved zachytil na snímky obrazovky, ktoré zavesil na profesnej sociálnej sieti LinkedIn.

Ako iste tušíte, Ved sa z novej domény dlho neradoval. Služba Google Domains mu približne do minúty poslala správu, že táto doména bola zaregistrovaná skôr ako ju kúpil, bol mu odobratý prístup a vrátená 12 dolárová investícia.

Sanmay Ved je odborník v danej oblasti, a teda s podobným konaním rátal, ako však povedal, doteraz sa nemôže zbaviť unikátneho pocitu, že vlastnil google.com. Aspoň na chvíľku.

Google.com by tak bola teoreticky jedna z najlepšie obchodovateľných domén sveta.