Úvod Novinky Aktuálne V televíznych súťažiach vraj klamú. Divák odhalil veľký podvod!

V televíznych súťažiach vraj klamú. Divák odhalil veľký podvod!

17

Každý z nás určite pozná audiotextové relácie, ktorých vierohodnosť je veľmi otázna. Sú vysielané viacerými televíziami, znudení moderátori sa pýtajú na ľahké otázky s prísľubom vysokej výhry. Avšak jediné, čo môžete vyhrať je vysoký účet za telefón. O kauze informoval server SME.

Práve to, či sú relácie pravdivé a divák má naozaj šancu vyhrať nejaký obnos peňazí za ľahkú odpoveď, sa snažil zistiť jeden z nich. Rozhodol sa pre náhrávanie audiotextových relácií aby ostatným dokázal, že šancu vyhrať naozaj nikto nemá. Ako dôkaz nahral desiatky hodín týchto televíznych „súťaží“ a vytvoril analýzu „výhercov“. Dal taktiež podnet Generálnej prokuratúre, ktorá už celú záležitosť preveruje.

Klamať mala aj Markíza

Divák svoje nahrávky zbieral 3 mesiace, od augusta do októbra. Ich celkový počet je 60, pričom 44 z nich tvorí „Akčná výhra“ televízie Dajto a zvyšných 16 „iQvíz“ na TV8. Zaujímavosťou je, že obidve relácie sú prevádzkované firmou Mediatex. Podľa analýzy, ktorú divák vytvoril, zistil, že nie je pravdou, že do relácie sú prepájaní úplne náhodní volajúci, ako firma sľubuje v obchodných podmienkach. Tá totiž dokázala, že relácia má v každom jednom dieli rovnaký priebeh. Na začiatku je sľubovaná vysoká výhra, avšak vyhrať napríklad sľubovaných 2000 EUR je bohužiaľ nereálne. Preto sa v prvých minútach do relácie dovolávajú „náhodní volajúci“ a na jednoduché otázky odpovedajú až veľmi prekvapivo nesprávne odpovede. Výherná suma potom prudko klesá až k desiatkam eur, tú už je samozrejme možné vyhrať. Avšak účet za telefón asi nepokryje.

akcnavyhra
Do podvodu na ľudí má byť zapletená aj Markíza s ich súťažou „Akčná výhra“

Nastrčení súťažiaci

Iniciatívny divák je podľa svojej analýzy presvedčený, že do relácie sa dovolávajú nastrčení súťažiaci, aby na niekedy až primitívne otázky odpovedali zámerne nesprávne. Ako príklad slúži prípad, kedy sa do súťaže dovolal divák, ktorý bol zrejme nastrčený. Jeho úlohou bolo správne odpovedať na otázku „Kto sa skrýva na obrázku?“. Po prepojení začal: „Katarína Brychto…“, lenže v ten moment si uvedomil, že odpovedá nechtiac správne, a tak radšej zložil. Vzápätí bol do štúdia opäť prepojený s tvrdením, že spojenie vypadlo, no jeho odpoveď už znela „Katarína Brožová“, čo bolo samozrejme nesprávne.

Ďalším dôkazom toho, že relácie naozaj nie sú vierohodné, sú podozrivo sa opakujúce mená výherkýň. Napríklad šikovná pani Božena z Banskej Bystrice získala výhru až sedemkrát behom mesiacov október a september. Šťastie neobišlo ani pani Ľudmilu a Zdenku, ktoré mali podobné šťastie.

„Všetky skutočnosti viem dokázať obrazovými nahrávkami, ktoré som zhotovil a som ochotný ich dobrovoľne poskytnúť,“ vyjadril sa divák, ktorý nahrávky zhotovil a dáva podnet prokuratúre. Autor tejto analýzy si však neželá verejne vystupovať.