Známym faktom je, že pokiaľ užívateľ inštaluje aplikácie výhradne z overeného obchodu Google Play, na 99 % je v bezpečí, keďže všetok obsah prechádza kontrolou a schvaľovacím procesom.

Tvorcovia rôznych vírusov a nebezpečného softvéru sú čoraz sofistikovanejší a zručnejší, pričom sa im výnimočne podarilo infikovať aplikácie aj priamo v obchode Google Play.

Ide o tzv. trójsky malvér s názvom Ghost Push, ktorý sa podarilo relatívne skoro odhaliť softvérovej bezpečnostnej spoločnosti Cheetah Mobile už v septembri.

Napriek tomu sa tento vírus rozšíril až na 900 000 smartfónov a tabletov bez rozdielu značky a trhu. Tento vírus infikuje zariadenie takým spôsobom, že získa plnú administrátorskú kontrolu nad zariadením a nad systémom až na úrovni rootu. Vírusu je takmer nemožné sa zbaviť, čo mu len pridáva na zákernosti.

Pre uvedenie príkladu, infikované boli overené aplikácie ako napríklad Calculator, Smart Touch, Assistive Touch, Talking Tom 3, Easy Locker, Privacy Lock a aj ďalšie.

ghost-push

Hackeri po získaní kontroly nad zariadeniami s nimi mohli robiť kvázi čokoľvek, najčastejšie inštalovali ďalšie aplikácie na pozadí bez vedomia používateľa, ktoré neboli zadarmo. Trójsky malvér Ghost Push dokázal softvérovým kriminálnikom zarobiť za deň približne 4 milióny dolárov, čo je rozhodne poriadna čiastka.

Infikované aplikácie boli samozrejme veľmi rýchlo z obchodu Google Play odstránené a poprípade následne po „vyčistení“ od škodlivého kódu vrátené. Aj napriek tomu však vírus dokázal napáchať nemalé škody.

ghost-push-graph

Ďalšou komplikáciou je, že väčšina antivírusových softvérov a aplikácií ho nevedela, respektíve nevie odhaliť. Existuje ale jednoduché riešenie, ako sa ho zbaviť.

Vývojári zo spoločnosti Cheetah Mobile, ktorá malvér aj odhalila, vytvorili špeciálnu diagnostickú aplikáciu, ktorá dokáže odhaliť prítomnosť škodlivého kódu Ghost Push vo vašom zariadení.

Aplikácia sa teší vysoko pozitívnym hodnoteniam, čo len svedčí o jej schopnosti eliminácie škodlivého kódu. Pokiaľ si chcete byť istí svojou bezpečnosťou, nainštalujte si ju a spustite skenovanie smartfónu alebo tabletu. Zaberie to iba chvíľku.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cleanmaster.security.stubborntrjkiller“]

Dúfame, že ste sa nestali obeťou malvéru a pokiaľ o niekom viete, oboznámte ho s problematikou.