Keď sa opýtate akéhokoľvek majiteľa Nexus smartfónu, čo bolo dôvodom k jeho kúpe, väčšina vám odpovie, že čistý Android a skoré aktualizácie. Ak nie ste členom „Nexus“ klubu, nevadí.

Čistý Android, respektíve jeho vzhľad a prvky užívateľského prostredia môžete mať aj na svojom smartfóne. Stačí vám k tomu pár jednoduchých aplikácií a žiadny root.

Samozrejme ide len o zmenu spúšťacieho prostredia a pridružených prvkov. Pokiaľ vám ale váš TouchWiz, Sense alebo iné prostredie už lezie krkom, zmena môže byť vítaná.

Pokiaľ by ste chceli na svojom smartfóne používať skutočne čistú verziu operačného systému Android, poobzerať sa budete musieť po roote a alternatívnej Android ROM pre vaše zariadenie. To je ale už vecou skúsenejších používateľov.

Pozrite sa s nami na pár jednoduchých krokov a aplikácií, ktoré dodajú vášmu smartfónu ospevovaný Nexus look.

#1. Lockscreen

Lockscreen alebo skôr uzamykacia obrazovka, je prvé, čo po uchopení smartfónu do ruky uvidíme. Tá z čistého Androidu je jednoduchá a veľmi funkčná.

O jej podobný vzhľad a funkcionalitu sa postará aplikácia nižšie. Po inštalácii stačí postupovať podľa pokynov na obrazovke a lockscreen v štýle čistého Androidu nahradí ten váš pôvodný.

lockscreen

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.luckycoin.lockscreen“]

 

#2. Spúšťač

Grom celého používateľského prostredia je tzv. spúšťač, poprípade launcher a v Google Play nájdete presne taký, aký používajú Nexus zariadenia. Volá sa Google Now Launcher a ako názov napovedá, okrem dizajnu čistého Androidu prináša aj plnú podporu pre funkciu Google Now a mnoho ďalšieho.

google-now-launcher

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.launcher“]

 

#3. Klávesnica

Bez zadávanie textu sa na smartfóne jednoducho nezaobídete a k tomu skvele poslúži originálna Google klávesnica, ktorú si nainštalujete z obchodu Google Play.

google-klavesnica

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.inputmethod.latin“]

 

#4. Fotoaparát

Ďalším jedinečným prvkom Nexus smartfónov je aplikácia fotoaparátu. Fotenie so smartfónom patrí medzi tie obľúbenejšie činnosti a teraz už aj vy môžete fotiť v dizajne aplikácie alá Nexus.

google-foto

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.GoogleCamera“]

*návod je univerzálny pre väčšinu smartfónov, pri niektorých zariadeniach sa však môžu objaviť problémy s kompatibilitou alebo plynulosťou pri používaní. Vtedy aplikácie jednoducho odinštalujte, čím navrátite pôvodný vzhľad.