foto: pcmag.com

Niekedy začiatkom tohto roka spoločnosť Microsoft uzavrela „tiché“ partnerstvo s čínskou spoločnosťou Xiaomi, ktorého cieľom bolo beta testovanie operačného systému Windows 10 na Android smartfónoch.

Spoločnosti Microsoft sa pritom podarilo preukázať, že ROM Windows 10 sa dá relatívne ľahko a jednoducho nainštalovať do Android smartfónu. To naznačuje, akým spôsobom by mohol Microsoft v budúcnosti konkurovať Googlu.

Microsoft by tak jedného dňa užívateľom poskytol len softvér a tí by si ho nainštalovali do svojho Android zariadenia.

Tieto plány samozrejme Microsoft ešte nepotvrdil, pričom je známe už dlhšie, že sa pohráva aj s vcelku overenou technológiou Dual Boot. Tá by umožnila spúšťať na jednom zariadení dva operačné systémy.

Užívateľ by si pri spustení zariadenia vybral, ktorý chce používať, poprípade by sa medzi nimi prepol priamo v nastaveniach zariadenia.

Takýto postup prezrádza čerstvá patentová prihláška spoločnosti Microsoft, kde v princípe by boli na jednom zariadení uložené dva operačné systémy v komprimovanom formáte (napríklad Windows a Android pozn.red.) a užívateľ by si už sám vybral, ktorý chce nainštalovať.

microsoft-dual-booting-windows-android-patent

Túto softvérovú technológiu samozrejme ešte čaká veľa hodín vývoja a testovania. Rozhodne však ide o zaujímavú stratégiu, ako zväčšiť trhový podiel v segmente mobilných operačných systémov.