Úvod Konkurencia Microsoft Nové smartfóny aj tablet, Microsoft rozdal konkurencii ďaľší tvrdý úder

Nové smartfóny aj tablet, Microsoft rozdal konkurencii ďaľší tvrdý úder

9
Microsoft Lumia 950 a 950 XL

Okrem prvotriedneho notebooku mal Microsoft dnes na programe predstavenie troch ďalších mobilných zariadení – smartfónov Lumia 950 a 950 XL vrátane tabletu Surface Pro 4. Tu sú všetky dostupné detaily, ktoré o nich momentálne vieme.

Softvérový gigant chce s Windows smartfónmi preraziť na hi-tech trhu, čo sa samozrejme aj odráža na ich ‚vypeckovanej‘ hardvérovej zostave, ktorá pozostáva zo super jemného OLED displeja, pokročilého 20 MPx PureView fotoaparátu (špičková optika ZEISS), trojitého blesku, tekutého chladenia, adaptívnej antény, hardvérovej spúšte alebo moderného portu USB Type-C. Výbava je teda viac ako slušná.

Zákazníci majú na výber z dvoch rozdielnych veľkostí displeja – 5,2″ (564 ppi) a 5,7″ (518 ppi). Väčší model nesie v názve dodatočné písmenka XL, pričom ho poháňa 8-jadrový čipset (5,2-palcovú variantu 6-jadrový 808) Snapdragon 810.

Používateľské prostredie operačného systému nesie jednoduché označenie Windows 10 Mobile UI a vyzerá ako kôpka rôznofarebných dlaždíc. Smartfónom nechýba ani funkcionalita Continuum, prostredníctvom ktorej ich dokážeme prepojiť s monitorom, bezdrôtovou klávesnicou či myškou a vytvoriť tak pohotový stolný počítač. Vývojári ale musia najskôr sprístupniť takzvané univerzálne aplikácie, schopné prispôsobiť sa viacerým typom produktov, takže si ešte nejaký ten čas bez akýchkoľvek pochýb počkáme.

microsoft-lumia-950-xl-3 microsoft-lumia-950-xl-2

Microsoft Lumia 950 nás výde 549 a Lumia 950 XL až 649 eur.

Surface Pro 4

Tabletu Surface Pro 4 zase narástla uhlopriečka, schudla konštrukcia a pribudla sila. Podľa slov výrobcu ponúka zhruba o 50% lepší výkon ako MacBook Air z opačného tábora.

Vylepšenia sa však dočkalo aj pero Surface Pen a netypická klávesnica, ktorá zároveň funguje aj ako ochranný kryt pred poškodením či praktický stojan. Používateľ by tak mal mať vďaka tomu po stlačení tlačidla o niečo príjemnejšiu spätnú väzbu.

Predná kamera dokáže za asistencie softvérovej funkcie Hello rozpoznať človeka, ktorý sa na tablet práve pozerá, čím uľahčí prihlasovanie do osobného profilu operačného systému Windows 10.

Cenovka Microsoft Surface Pro 4 by sa mala pohybovať na úrovni 899 dolárov, pričom bude dostupný od 26. októbra.

microsoft-surface-pro-4-5
Surface Pro 4

microsoft-surface-pro-4-1 microsoft-surface-pro-4-2