Úvod Zaujímavosti Koniec zrkadloviek? Toto unikátne zariadenie poháňa Android a má až 16 foťákov

Koniec zrkadloviek? Toto unikátne zariadenie poháňa Android a má až 16 foťákov

12
Light L16

Dnešné hi-tech smartfóny vedia bez akýchkoľvek problémov nahradiť lacnejšie kompakty. V blízkej budúcnosti by malo to isté platiť aj pri takzvaných zrkadlovkách. Šikovný americký startup Light nám teraz názorne predviedol, ako by sa také niečo dalo relatívne jednoducho dosiahnuť.

Netradičné Android zariadenie, ktoré sa volá L16, obsahuje až 16 samostatných – 13 MPx – fotoaparátov vo veľmi zaujímavom zoskupení na prednej strane, pričom spoločne (10 z nich) dokážu vyhotoviť až 52 MPx záber v naozaj dobrej kvalite. Nachádza sa tu päť šošoviek s ekvivalentom 35 mm ohniskovej vzdialenosti, ďalších päť zase s 70 mm a posledných šesť s až 150 mm. Kombinovane tak poskytujú 35 – 150 mm optické priblíženie. Ohniskovú vzdialenosť je navyše môžné upraviť aj po stlačení spúšte.

Celé technické špecifikácie – okrem Wi-Fi konektivity, 5-palcového displeja a LED blesku – zatiaľ bližšie nepoznáme, a to vrátane konkrétnej verzie operačného systému Android, ktorý je vďaka možnosti širšej modifikácie pre podobný typ zariadenia ideálnou voľbou, píše tech web PhoneArena.

Light L16
Light L16

Cieľom vývoja bolo priniesť kvalitu zrkadloviek (alebo DSLR) do kompaktnejšej konštrukcie, čo výrazne uľahčí jeho nosenie v teréne. Podľa slov šéfa spoločnosti Light ide o ďalšiu, modernejšiu generáciu fotoaparátov.

Cena L16 ale nie je zrovna najnižšia. Tá sa momentálne pohybuje na úrovni 1,299 amerických dolárov a po 6. novembri stúpne až na 1,699 dolárov. Zatiaľ však ide iba o predbežné objednávky, produkt dorazí do rúk zákazníkov až v polovici roka 2016.

Nižšie nájdete zopár názorných ukážok.

light-l16-foto-6
light-l16-foto-5
light-l16-foto-4
light-l16-foto-3
light-l16-foto-2
light-l16-foto-1