Úvod Novinky Aktuálne Štátna konferencia TechMatch Slovakia 2015 čelí odporu, je vraj extrémne predražená

Štátna konferencia TechMatch Slovakia 2015 čelí odporu, je vraj extrémne predražená

6
TechMatch Slovakia 2015

AKTUALIZOVANÉ Odrazový mostík pre ambiciózne start-upy narazil na negatívne ohlasy odborníkov, podľa ktorých sú náklady približne okolo 1,4 milióna eur za 5-dňovú tech konferenciu príliš veľa. Tá má otvoriť svoje brány už o pár dní.

Za TechMatch Slovakia 2015 stojí štátna agentúra SBA (Slovak Business Agency). Podľa jej riaditeľa ide však zatiaľ iba o takzvanú rámcovú zmluvu, kde môže kontroverzná suma ešte klesnúť aj o 200 až 300-tisíc eur, upozorňuje web Aktuality.sk.

Na konferencii má dostať slovo niekoľko veľkých mien vrátane bývalého zamestnanca spoločnosti Apple či významných profesorov z prestížnych univerzít. Ako je možné vidieť z dostupného cenníka, dva vedľajší prednášatelia zinkasujú dokopy 60,000 eur, hlavný prednášateľ taktiež toľko a každý z profesorov po 12,000 eur.

Náklady TechMatch Slovakia 2015 (zdroj: CRZ via aktuality.sk)
Časť nákladov TechMatch Slovakia 2015 (zdroj: CRZ via aktuality.sk)

Za zmienku ale stojí aj Wi-Fi pripojenie k internetu za 12,000 eur, ktoré má byť údajne spoľahlivé a kvalitné. „Dôležité pre nás je, aby internet na tomto podujatí fungoval bez problémov,“ citujú Aktuality slová generálneho riaditeľa Slovak Business Agency, Branislava Šafárika.

Vývoj aplikácie TechMatch Slovakia 2015, určenej pre inteligentné telefóny, má zase predstavovať náklady vo výške až 15,000 eur. Táto položka vysvetlená už však nebola.

Truban nepríde

Bývalý CEO a zakladateľ spoločnosti WebSupport Michal Truban, ktorý dostal VIP pozvánku, akciu podľa dostupných informácií navštíviť odmieta; svoje rozhodnutie obhájil ostrými slovami.

V týchto dňoch sa chystá startupový event TechMatch – organizovaný štátom cez SBA (ktorá má sama o sebe skvelú povesť). Konferencia môže stáť až 1.4 milóna eur. Prídu naozaj kvalitní ľudia zo SV. Ale. Môžte si pozrieť zmluvy a ceny:https://www.crz.gov.sk/index.php?ID=2049804&l=sk

Nechcem riešiť, čo ako prečo a načo. Pre mňa je to presne ukážka toho, prečo by sa štát nemal pokúšať o to, čo hravo trh vyrieši. Jeho úloha je čo najviac odstraňovať regulácie a dávať ľudom čo najviac slobody. On robí presný opak.

Neteším sa z toho rovnako, ako sa neteším keď minister donesie novú hasičškú tatru do dediny. A všetci to nejakým spôsobom chápu. Nechcem chápať, nie som svätý a je to dilema aj pre mňa. Ale keď dokážem vykrikovať o IT, ale nedokážem nápísať public pár slov k tomu, čo sa ma dotýka viac, nedalo mi to nenapísať public.

Myslím si, že táto konfera sú roz*rbané prachy nás všetkých a ľudí, ktorí by ich potrebovali viac. (či úmyselne, či neúmyselne neviem a riešiť nechcem).

Mečiar volal za nase v 90.rokoch Claudiu Schiffer na otvaranie dialnic pred volbami. Smer teraz Kawasakiho :). Verim, ze ani im to uz nepomoze.

Aj keď mi prisla “VIP” pozvánka, nechcem sa zúčastniť žiadnej časti tejto konfery. A vôbec sa mi nepáči. Veď som o nej týžden dozadu ani nevedel :)

Technologická konferencia štartuje od 12. a potrvá do 17. októbra. Okrem známych osobností (Guy Kawasaki, Juha Christensen, Luke Kowalski) sa jej zúčastní i 60 starostlivo vybraných start-upov z celého sveta, ktorým môže ich prítomnosť v takomto prostredí priniesť ružovú budúcnosť.

Bojkot na Facebooku

Na sociálnej sieti Facebook dokonca prebieha virtuálny bojkot, prostredníctvom ktorého chcú ľudia vyjadriť nespokojnosť s tak vysokými nákladmi. Ako názorný príklad, že to môže ísť aj za menšie peniaze, spomínajú medzinárodne známu konferenciu TEDxBA, ktorá síce trvá iba jedeň, no stojí zhruba 50,000 eur.

Jeden z príspevkov v organizovanom bojkote na FB
Jeden z príspevkov v organizovanom bojkote na FB
Ďalší z príspevkov konferenciu pre zmenu obhajuje
Ďalší z príspevkov konferenciu pre zmenu obhajuje

(10. 10. 2015; 09:00) Na svetlo sveta sa dostal revidovaný rozpočet s celkovou sumou viac ako 1,1 milióna eur, upozornil web Zive.sk, pričom ešte stále môže kolísať. Ide teda o zhruba 300,000 eur menej. Cez škrty prešli viaceré položky.