Úvod Zariadenia Hrubá sila 10 jadier: Týchto 5 smartfónov budú poháňať deca-core procesory!

Hrubá sila 10 jadier: Týchto 5 smartfónov budú poháňať deca-core procesory!

0

Vojna výrobcov čipsetov pokračuje a poriadne pritvrdzuje. MediaTek nedávno predstavil svoju najnovšiu zbraň pre boj proti Qualcommu. Jedná sa o Helio X20, čipset, ktorý disponuje desiatimi jadrami. Áno, čítate správne, v čipsete tiká desať jadier.

Helio X20 má veľmi šikovne navrhnutú architektúru (viď obrázok vyššie). Skladá sa z dvoch poriadne výkonných jadier Cortex-A72 pre čo najvyšší výkon, štyroch Cortex-A53 jadier pre každodenné potreby s taktom 2GHz a štyroch rovnakých jadier A53, no tentokrát nataktovaných na rozumnejších 1.4GHz.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že toľko jadier MediaTek využíva len čisto pre marketingové potreby. Nedávna štúdia webu AnandTech však odhalila, že desať jadier v niektorých situáciách skutočne dokáže spraviť rozdiel. Najväčší rozdiel sa prejaví pri prehliadaní webu, hlavne čo sa renderovania stránok a správy otvorených okien týka. Rozdiel bol citeľný aj pri inštalácii aplikácií. Čipset je už vo finálnej fáze uvedenia na trh a tak sa poďme pozrieť, ktoré zariadenia ho budú ponúkať ako prvé.

Koncept Meizu MX6
Koncept Meizu MX6

Meizu MX6

Meizu práve dokončuje svoju novú vlajkovú loď s označením MX6, ktorú bude poháňať čipset Helio X20. Väčšina ostatných špecifikácií by mala byť podobná tým, ktoré nájdete v MX5 Pro. Vzhľadom na to, že MX5 používal Helio X10 sa dá predpokladať, že Meizu v tomto trende bude pokračovať aj naďalej. Akurát teraz bude jadier hneď desať.

Uniknutý render HTC One A9
Uniknutý render HTC One A9

HTC One A9

Novinka taiwanského výrobca s označením A9 len nedávno prešlo benchmarkovacím testom aplikácie Geekbench, vďaka čomu sme sa dozvedeli, že ju poháňa práve Helio X20. HTC má však pripravovať aj verziu so Snapdragonom od Qualcommu. Viac sa dozvieme už 20. októbra, keď bude toto zariadenie oficiálne predstavené.

Oukitel U6 s Helio X20 a e-ink displejom
Oukitel U6 s Helio X20 a e-ink displejom

Oukitel U6

Po čipsete Helio X20 má siahnuť aj výrobca cenovo dostupnejších zariadení – Oukitel. Ten práve dokončuje Oukitel U6, ktorý má okrem desiatich jadier ponúknuť aj dva displeje, z ktorých jeden (e-ink) bude umiestnený na zadnej strane.

elephone-6000-1
elephone-6000-2
elephone-6000-3
elephone-6000-4

Elephone 9000

Podľa webu Geekbuying, kde bolo zariadenie vedené v predobjednávke má byť Elephone 9000 vybavený 5,5-palcovým 1080p displejom a spomínaným čipsetom MediaTek MT6797, inak povedané čipsetom Helio X20. Zvyšok špecifikácií taktiež nie je na zahodenie. Zahŕňa 4GB LPDDR4 RAM a 32 GB vnútorného úložiska. Na zadnej strane sa má nachádzať 16 Mpx fotoaparát, na prednej zas 13 Mpx snímač. Nechýba ani snímač odtlačkov prstov a 3 100 mAh batéria.

Xiaomi Mi Note
Xiaomi Mi Note

Xiaomi Mi Note 2

Xiaomi Mi Note 2 má byť pokračovaním extrémne populárneho zariadenia Xiaomi Mi Note. Ponúknuť má 5,7-palcový displej a MediaTek Helio X20. Prvá generácia Mi Note bola predstavená v januári, takže je dosť možné, že jeho pokračovanie taktiež uvidíme až v prvom štvrťroku 2016.