Flickr je jedna z najlepších online foto služieb pre správu a zdieľanie fotografií. Práve v tejto službe sa najnovšie objavilo cez 8400 fotografií misie Apollo v rozlíšení 1800 dpi (bod na palec).

Vesmírna spoločnosť NASA neposielala na Mesiac len astronautov, ale pracovala na rozsiahlom výskume tohto vesmírneho telesa, kde jej asistovalo množstvo kamier, objektívov, satelitov a iných snímacích zariadení.

Všetky dostupné fotografie boli samozrejme archivované a len nedávno sa dokončila ich digitalizácia.

To znamená, že fotografie boli rôznymi metódami upravené do vyššej kvality a hlavne optimalizované pre zobrazenie na televízoroch, počítačoch, tabletoch a hlavne smartfónoch.

S digitalizáciou sa začalo už v roku 2004 naskenovaním originálnych materiálov spoločnosti NASA. Okrem iného sa im dostalo úprav jasu, farieb a kontrastu pre čo najvernejšie zobrazenie. Autori sa rozhodli takto upravené snímky vo vysokom rozlíšení nahrať na Flickr a spístupniť ich pre verejnosť.

8400 fotografií je rozhodne slušný počet a jedná sa o zábery z väčšiny „mesačných“ misií, ešte však nie sú všetky a postupne budú pridávané ďalšie.

Album napríklad neobsahuje fotografie z misií Apollo 7, 8, 9, 10, alebo 13, no čoskoro sa aj niektoré z nich pridajú k tým aktuálne zverejneným.

Nižšie si môžete pozrieť pár vybraných fotografií. Pokiaľ vás táto technologická zaujímavosť dostala, navštívte →tento odkaz←, ktorý vás presmeruje na kompletnú zbierku v službe Flickr.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yahoo.mobile.client.android.flickr“]

NASA NASA1 NASA2 NASA3 NASA4 NASA5 NASA6 NASA7