Úvod Zaujímavosti TOP 5 tipov na efektívne šetrenie batérie v Android smartfóne

TOP 5 tipov na efektívne šetrenie batérie v Android smartfóne

22

Súčasné mobilné zariadenia majú jeden najväčší problém – výdrž. Samozrejme, existuje niekoľko modelov, ktoré ponúkajú nadštandardnú kapacitu batérie, no väčšina zo smartfónov aj tak nevydrží na jedno nabitie viac, ako jeden deň. Existuje ale niekoľko spôsobov, vďaka ktorým vieme spotrebu energie aspoň trochu obmedziť.

Stačí iba pár maličkostí a výdrž batérie dokážete predĺžiť aj o niekoľko desiatok minút. Základom je pozornosť, teda mať prehľad nad tým, aké nastavenia operačného systému Android momentálne využívame. To samozrejme zahŕňa aj manuálne vypínanie momentálne nepotrebných konektivít či ručnú reguláciu jasu displeja, teda činnosti, ktoré nepochybne mnohí z vás vykonávajú na pravidelnej – dennodennej – báze.

Tieto tipy sú preto určené skôr pre začiatočníkov, začínajúcich Androiďákov, bez doterajších skúseností s inteligentným mobilným telefónom.

1. Nepoužívajte automatický jas

Občas nie je na škodu obetovať trošku pohodlia. Najmä ak z toho vyťažíte oveľa viac. Automatické nastavovanie jasu zobrazovacieho panela môžeme uviesť ako názorný príklad. Túto často nesprávne fungujúcu funkcionalitu deaktivujeme pri mnohých súčasných modeloch jednoduchým dotykom v notifikačnej lište, kde sa okrem iného väčšinou taktiež nachádza regulačná škála úrovne jasu. Vypnutím automatického nastavenia a používaním tejto škály vieme obmedziť nadmernú spotrebu energie vďaka tomu, že intenzitu osvetlenia v niektorých tmavších prostrediach ručne nastavíme na badateľne nižšiu úroveň, ako by to za nás spravil sám smartfón.

Screenshot_2015-10-31-10-57-24 – kópia
Automatický jas a regulačná škála v notifikačnej lište

2. Vypínajte Wi-Fi, GPS aj Bluetooth

Ak ste mimo už známej alebo akejkoľvek voľne dostupnej Wi-Fi, smartfón alebo tablet môže pokračovať vo vyhľadávaní iných sietí, vďaka čomu zostáva tento typ konektivity naďalej aktívnym a tak berie z dobitej kapacity batérie drahocennú energiu. To isté samozrejme platí aj o určovaní polohy prostredníctvom antény GPS (odporúča sa vypínať akákoľvek lokalizácia) alebo bezdrôtovej konektivite na krátke vzdialenosti Bluetooth. Všetky tri funkcie mávajú už od základu umiestnené rýchle prepínače v notifikačnej lište, takže dennodenný prístup k ich vypnutiu/zapnutiu nebude ani v tomto prípade žiadnym veľkým problémom.

Screenshot_2015-10-31-10-57-52 – kópia
Prístup k rýchlym prepínačom si môžeme modifikovať podľa seba

3. Zabudnite na vibrácie

Vibračný motorček patrí medzi najužitočnejšie veci, aké naše smartfóny ponúkajú. S jeho prítomnosťou vieme o prichádzajúcom hovore alebo akékoľvek inom upozornení bez toho, aby sme museli počuť zvukový signál. Okrem diskrétnosti však vibrácie smartfónu prinášajú i výrazný zásah do spotreby, nakoľko motorček musí jednoducho niečo poháňať, aby mohol plniť účel, na ktorý bol pôvodne vyrobený. V nastaveniach zvukov by ale nemalo byť problém úplne ho vypnúť. Takýto krok odporúčame asi každému, kto často využíva chatovacie aplikácie (WhatsApp, Messenger a i.) alebo pravidelne telefonuje.

4. Znížte dobu rozsvietenia displeja

Aj keď ho väčšina z nás po ukončení určitej činnosti automaticky ručne vypína, nastavenie napríklad 30 sekundovej doby rozsvietenia nikomu určite neublíži. Občas sa totižto môže stať, že smartfón necháme vo väčšom zhone niekde položený a vrátime sa k nemu až po chvíli. Ak by ste teda mali nastavených 10 minút rozsvietenia a nielen pár sekúnd, pokles percent batérie si bez akýchkoľvek pochýb v takýchto neočakávaných prípadoch hneď všimnete. To platí najmä pre situácie, kedy máte automatické nastavenie jasu a ste na priamom slnku.

Screenshot_2015-10-31-10-58-57 – kópia
Niektoré značky ponúkajú ešte ďalšiu možnosť – bez časového limitu

5. Ukončite činnosť každej nepotrebnej aplikácie

Multitasking je naozaj užitočná vec, Android aplikácie spustené ‚na pozadí‘ ale dokážu výrazne ovplyvniť dobu celkovej výdrže batérie. Pokiaľ teda opustíte používateľské prostredie niektorej z nich, odporúča sa ju čo najskôr úplne vypnúť. To docielite priamo v multitaskingu, kde by sa mal pri každom otvorenom okne (čo je spustená aplikácia) nachádzať aj malý krížik. Ak nie, spustenú aplikáciu vypnete alternatívnym spôsobom prostredníctvom posunutia okna do ľavej alebo pravej strany displeja.

Screenshot_2015-10-31-10-59-09
Multitasking a spustené aplikácie na pozadí