Úvod Novinky Android Dočkali sme sa – Android 6.0 umožní používať microSD ako interné úložisko

Dočkali sme sa – Android 6.0 umožní používať microSD ako interné úložisko

Z vloženej microSD karty môžeme po novom vďaka systému Android 6.0 Marshmallow spraviť nové interné úložisko.

7
MicroSD

Verte alebo neverte, jedna z najhlavnejších požiadaviek nespokojných používateľov čistého systému Android bola vypočutá. Od novej verzie Marshmallow dokážeme premeniť vloženú microSD kartu na interný ukladací priestor.

Treba ale počítať s tým, že ak niečo také zrealizujeme, prídeme o všetko, čo sa v tej chvíli na nej nachádza, pričom ju systém zároveň aj zašifruje.

Na túto zaujímavú softvérovú novinku upozornil vývojár StereoMatch.

Po prvotnom vložení microSD karty nám operačný systém Android 6.0 Marshmallow ponúkne dve možnosti, vďaka čomu ju budeme môcť používať buď ako externé alebo interné úložisko. V druhom prípade veľkosť karty nahradí súčasný interný úložný priestor. To znamená, že ak použijeme 64 GB kapacitu a smartfón má vlastných 16 GB, miesto týchto 16 GB dostaneme 64 GB.

Pôvodné úložisko ale nezmizne, zostane iba skryté. Zároveň poslúži pre systémové aplikácie a ich dáta, s multimédiami si však rozumieť už nebude. V správcoch súborov ho teda môcť vidieť nebudeme, a to ani ani po pripojení smartfónu k počítaču. Nebude sa ňom taktiež dať vytvárať ľubovolný priečinok alebo súbor, hoci štatistiky k dispozícii zostanú. Multimediálne dáta – filmy, hudbu, fotografie – zo starého úložiska systém ponúkne preniesť do kapacity externej karty.

Treba taktiež brať do úvahy rýchlosť microSD, ktorú sa rozhodneme použiť. Pokiaľ by išlo o nižší model, rýchlosť zápisu/čítania oproti natívnemu ukladaciemu priestoru výrazne poklesne, čo sa odzrkadlí v dlhšom načítavaní. Vymieňať väčšiu kapacitu na úkor rýchlosti preto nemusí byť vždy najvýhodnejšie.