Úvod Operátori 4ka Všetko dôležité o mobilnom internete 4ky a 1 GB balíčku

Všetko dôležité o mobilnom internete 4ky a 1 GB balíčku

6

S príchodom nového mobilného operátora sa medzi potenciálnymi zákazníkmi vynorilo množstvo otázok. Jedna z nich sa týka aj výhodného dátového balíčka za jedno euro.

Pravdou teda je, že ak si ho zakúpite a nachádzate sa mimo mobilnej siete 4ky, nevyužívate ho. Miesto toho sa vám strhnú za každý jeden prenesený MB dát rovné štyri centy.

To, či ste v národnom roamingu obchodného partnera nováčika, zistíte prostredníctvom identifikátora aktuálne pripojenej mobilnej siete, ktorý nájdete pri úrovni signálu. Pokiaľ sa tam teda nachádza písmenko R, 1 GB balíček nie je možné v tej chvíli využívať. To však neplatí pri zobrazení 4G/LTE alebo 2G/Edge, kedy sa už stáva aktívnym a vy prestávate dodatočne platiť za prenesené dáta.

Rýchle overenie, či sa nenachádzate v národnom roamingu, je možné zrealizovať aj cez sieťový kód *#999# a použitím tlačidla na vytáčanie. Následne zobrazená správa musí obsahovať telefónne číslo používateľa.

4ka a mobilný internet
4ka a mobilný internet

A čo rýchlosť?

Keďže má 4ka k dispozícii infraštruktúru spoločnosti SWAN, rýchlosti v rámci jej vlastnej mobilnej siete majú teoreticky dosahovať až 50/10 Mbit/s, uvádza operátora na web stránke. Národný roaming (2G) zase poskytne prenosovú rýchlosť 260/120 Kbit/s, čo dobre poslúži akurát tak na textovú komunikáciu či trpezlivé surfovanie.

4G sieť 4ky momentálne pokrýva viac ako 40% obyvateľstva SR, pričom do konca tohto roka plánuje operátor dosiahnuť 50 a v horizonte budúceho až 80 percent vlastného pokrytia. Na prenos dát sa taktiež dá využívať aj jej 2G sieť.

TIP Budete vedieť využiť 1GB dát za 1€?
Toto je mapa pokrytia operátora 4ka

Dátový balíček má životnosť 30 dní – buď sa dovtedy minie a zakúpi ďalší alebo jednoducho prepadne. Rovnako ho nemožno využívať za hranicami Slovenska. V krajinách Európskej únie preto platí tarifa 4 centy / 1 MB dát (40 eur za 1 GB).

Aktivácia 1 GB balíčka za 1 euro

– aktiváciu je možné uskutočniť na jednom z predajných miest 4ky (zoznam nájdete TU)
– dá sa aktivovať hneď niekoľko balíčkov naraz
– o nespotrebovanom objeme dát ešte pred ukončením platnosti aktivovaného balíčka upozorní operátor odoslaním SMS