Úvod Výrobcovia Sony Čo je nové? 8 vizuálnych rozdielov medzi SONY Xperia Z3 a Xperia...

Čo je nové? 8 vizuálnych rozdielov medzi SONY Xperia Z3 a Xperia Z5

11
Sony Xperia Z5 vs Xperia Z3 (foto: softpedia.com)

Novinky v hardvérovej výbave tohtoročnej vlajkovej lode Sony už poznáme. Teraz sa teda poďme pozrieť na to, čo sa zmenilo po konštrukčnej či dizajnovej stránke medzi dvomi, na prvý pohľad veľmi podobnými generáciami.

Android smartfón Xperia Z5 nesie hneď niekoľko drobných kozmetických úprav, ktoré si už nepochybne každý správny fanúšik japonskej spoločnosti stihol všimnúť. Tu je osem z nich.

1. Reproduktory

Prvou sú odlišné stereo reproduktory na prednej strane konštrukcie. Po novom sú umiestnené hneď pri vrchnom a spodnom kraji, pričom sú taktiež dlhšie a vďaka tomu aj relatívne krajšie.

2. Matné sklo

Druhým badateľným rozdielom oproti staršej Xperia Z3 je matný povrch zadného skla, čo eliminuje vznik škaredo vyzerajúcich odtlačkov našich prstov. Vzhľad smartfónu bude vďaka tomu ešte elegantnejší.

Zadná strana Xperia Z5
Zadná strana Xperia Z5

3. Hardvérové tlačidlá

Sony Xperia Z5 prináša nielen zmenu umiestnenia niektorých hardvérových tlačidiel, ale aj rozšírenie ich funkcionality. Výrobca totiž zabudoval do vizuálne väčšieho tlačidla, ktoré slúži na zapínanie/vypínanie zariadenia, žiadaný a dnes už bežný snímač odtlačkov prstov. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti zase posunul bližšie k nedotknutému tlačidlu spúšte fotoaparátu.

Tlačidlá Xperia Z5
Tlačidlá Xperia Z5

4. Nápis ‚Xperia‘

K nápisu Xperia, ktorý charakterizuje špičkovú modelovú radu, tentokrát do spodnej časti ľavej strany hliníkovo-sklenej konštrukcie pribudol ešte ďalší, čo dáva smartfónu trošku serióznejší vzhľad.

5. MicroUSB

Pokiaľ ste nepatrili medzi milovníkov takzvaných ‚krytiek‘, máme skvelú správu. Pri microUSB porte novinky od Sony už nič podobné nenájdete. Nabíjanie batérie alebo prenášanie súborov bude preto neporovnateľne pohodlnejšou záležitosťou. Straty odolnosti voči účinkom tekutín sa ale určite báť nemusíme.

MicroUSB port Xperia Z5
MicroUSB port Xperia Z5 (foto: phonearena.com)

6. ‚Selfie‘ foťák

Na prednej strane smartfónu došlo okrem premiestnenia reproduktorov aj k výmene pozície senzorov za 5 MPx ‚selfie‘ fotoaparát, ktorý dokonca pôsobí, že narástla jeho fyzická veľkosť. Avšak, až tak doslovne to pravda nie je – inžinieri zväčšili iba výrez okolo objektívu.

7. Magnetický port

Keďže už pri microUSB nič nezavadzia, praktický port s magnetickými prvkami v novej generácii Xperia Z nebolo jednoducho treba. Ten bol pôvodne umiestnený na ľavej strane.

8. Výrez pre šnúru

Pre niekoho možno zbytočná informácia, no zmena nastala aj pri výreze, kde sa dá uchytiť bezpečnostná šnúra na zápästie používateľa. Po novom ho teda nájdeme v spodnej časti zariadenia – údajne tak prinesie lepšiu ergonómiu a ešte lepšie pohodlie pri používaní.