Úvod Sony Sony Xperia Z5 Vodeodolnosť? Ak Sony Xperia Z5 ponoríte do bazéna, porušíte tým záruku!

Vodeodolnosť? Ak Sony Xperia Z5 ponoríte do bazéna, porušíte tým záruku!

Koniec bolo bazénovým radovánkam. Sony Xperia Z5 na niečo také nie je stavaná. Prečo? To sa dočítate v našom článku.

18
Sony Xperia Z5 Premium

Japonský výrobca smartfónov Sony sa uchýlil k nečakanému kroku. Asi sa mu už nechcelo zadarmo opravovať všetky zariadenia poškodené vodou. Pre nové vlajkové lode zo série Xperia Z5 totiž platia nové pravidlá. Ak telefón ponoríte do bazéna (alebo celkovo pod vodu), aby ste napr. odfotili nejaký obrázok, porušíte tým záruku. Inými slovami, ak spravíte to, čo sa vám v reklamách ukazovali posledné tri roky, máte smolu.

V Sony svoje zariadenia veľmi často ukazovali pod vodou. Nižšie nájdete niekoľko príkladov. Po novom však môžete Xperie maximálne vystaviť pôsobeniu dažďa, poliať ich, prípadne používať s mokrými prstami (pokým vám nezačne blbnúť dotyková vrstva). Čo sa teda stalo s legendárnou certifikáciou IP 68?

Výrobca vysvetľuje, že tá stále platí. Jedným dychom však dodáva, že sa vzťahuje na ponorenie smartfónu pod vodu v prísne kontrolovanom prostredí, v ktorom sa zariadenie opatrne vloží do určitej hĺbky a po presne vymedzenom čase sa z nej zase vytiahne.

Zariadenie rozhodne nie je vhodné na plávanie. Dôvod je jednoduchý. Pri plávaní tlak tekutiny na jednotlivé porty rýchlo rastie a klapky na takú záťaž nie sú stavané. To je celkom logické. Pre zaujímavosť, prikladám definíciu certifikácie IP 68:

„Prvé číslo (šestka) sa vzťahuje na prach. V tomto prípade má byť zariadenie kompletne odolné voči prachu. Druhé číslo (osmička) sa vzťahuje na vodu (čistú vodu, teda nie slanú, alebo chlórovanú a pod.). V tomto prípade môžete zariadenie ponoriť pod vodu teoreticky na akúkoľvek dlhú dobu. Čo sa týka hĺbky, tá je špecifikovaná výrobcom. Najčastejšie to však sú tri metre.“

Všimnite si magické slovíčko ponoriť. Hĺbka špecifikovaná výrobcom potom prakticky označuje, aký tlak vydržia klapky, ktoré zabezpečujú vodotesnosť. Pri desiatich metroch je to cca tlak jednej atmosféry alebo 102 kPa.

Stále však hovoríme o čistej vode. Ak v nej sú nejaké prímesy, napríklad soľ, výrobca vám nemusí uznať reklamáciu.

Aby sme to zhrnuli, ponorenie do max. troch metrov nie je to isté, čo plávanie v troch metroch a ak vlastníte Sony Xperia Z5 (Premium, Compact…), zapíšte si to za uši.