Úvod Zariadenia Toto sú TOP mobilné inovácie tohto roku. Ktorým sa bude dariť a...

Toto sú TOP mobilné inovácie tohto roku. Ktorým sa bude dariť a ktoré skončia v koši?

28

Dnešné smartfóny disponujú špičkovými výkonmi a výbavou, ktoré dokážu naozaj ohromiť. Môžeme si len ťažko predstaviť, čo ďalšie môžu ešte výrobcovia pridať. Na veľtrhu IFA v Berlíne bolo však dokázané, že pridať môžu, no toľké inovácie už nemusia byť pre každého používateľa praktické.

Viditeľné je to pri porovnaní tohtoročných a vlaňajších top-modelov. Výbava a výkon mobilných zariadení sa už neposúvajú dopredu tak, ako kedysi. Asi sa už nemajú ani kam posúvať. Napríklad čo sa týka veľkosti smartfónu, výrobcovia už asi vyčerpali možnosti v oblasti zväčšovania. Telefóny už dnes zoženiete v akejkoľvek veľkosti, aká vám napadne a aká vám vyhovuje. Výkon mobilných procesorov sa síce snaží rásť aj naďalej, no táto možnosť asi zostáva trochu nevyužitá. Preto sa výrobcovia sústredia na inovácie, ktoré na prvý pohľad nemusia vyzerať pre každého príliš užitočne. Ich dôležitosť možno vynikne časom, až ich dokáže svet prepojených zariadení naplno využiť podobne, ako už spomínaný výkon.

Čítačky odtlačkov prstov

Táto vymoženosť nie je práve najnovšia. Prvýkrát bola naozaj použiteľná čítačka využitá v iPhone 5s v septembri 2013, je to teda už dvojročná záležitosť. V Berlíne sa teraz čítačky objavili v oveľa väčšom počte, než tomu bolo doteraz. Môže sa ňou pochváliť napríklad nový Huawei Mate S, nástupca Mate 7, čo bol prvý Android telefón s použiteľnou čítačkou. Ten mal zhodou okolností premiéru práve vlani v Berlíne.

Čítačku odtlačkov dostal do vienka aj model strednej triedy Huawei G8. Nové modely od Sony Xperia Z5 ju majú zabudovanú na boku, čo je celkom praktické, rovnako ako aj pri Huawei, ktorý ju má zas na zadnej strane. Na veľtrhu IFA sa s čítačkou pochválili aj novinky od značiek Lenovo, Gigaset, ZTE a ďalších. Ako je zrejmé, čítačky sa neobjavujú len u najdrahších zariadení, ale aj na modeloch, ktoré sú zaradené do strednej triedy.

odtlacok-prsta

Podľa využitia majiteľov telefónov s takouto vymoženosťou sa jedná o jednu z najpraktickejších inovácií. Snímač odtlačkov je teda ako prostriedok pre zamknutie telefónu veľmi praktický. Je totiž rýchly a ak potrebujete mať telefón aspoň nejak chránený, je táto možnosť pre používateľa najjednoduchšia a najpohodlnejšia. Výrobcovia preto vymýšľajú, aké umiestnenie by bolo pre snímač najideálnejšie. Čo myslíte?

USB typ C

Inovácia v konektore je pre niektorých možno bezdôvodná, no nie je to tak. USB-C je najuniverzálnejším riešením a pravdepodobne aj definitívnym, keďže s rýchlym vývojom techniky čoskoro už ani káble potrebovať nebudeme. Tento typ USB nie je výhodný len v tom, že je obojstranný (to asi uľahčí pár sekúnd každému z nás), ale aj v tom, že dokáže vyvinúť vysokú prenosovú rýchlosť.

USB-Typ-C-smartphone

Jediný problém bude možno so zavádzaním tejto novinky medzi užívateľov, keďže sme všetci zvyknutí na jednu nabíjačku, ktorá pasuje do väčšiny zariadení. Teraz však budú existovať konektory dva – doterajšie microUSB a nové USB-C. Postupne však bude táto novinka dosadená do všetkých zariadení, nie len do telefónov a tabletov. Nový typ konektoru nájdeme napríklad na novom OnePlus 2 a na smartfóne Gigaset Me od nemeckého výrobcu, ktorý sa objavil v Berlíne.

4K displej

V Berlíne si svojím fantastickým displejom získal pozornosť Sony s modelom Xperia Z5 Premium. Jeho 4K rozlíšenie, teda 2 160 x 3 840 pixelov, bolo v populácii smartfónov dosiaľ nevídané. Na druhú stranu však môžeme povedať, že je to z hľadiska bežného použitia už trošku zbytočné. Ani nároční používatelia si pravdepodobne rozdiely medzi 2K a 4K rozlíšením na prvý pohľad nevšimnú. Tomuto sme sa však už venovali, pre pripomenutie si môžete prečítať článok k tejto téme.

Sony Xperia Z5 Premium
Sony Xperia Z5 Premium

Čo sa však zdá ako úplný nezmysel, je v druhom prípade ukážkou budúcnosti. Trúfame si tvrdiť, že to nebude trvať dlho a v mobilných telefónoch sa stretneme s oveľa väčším rozlíšením. Dôvodom je virtuálna realita. Ako ukazuje Samsung so svojím kitom Gear VR, do ktorého sa vkladá smartfón, ideálne s rozlíšením displeja 2K, systémy virtuálnej reality môžu byť veľmi zábavné a užitočné. Lenže kto má skúsenosť napríklad s Oculus Rift alebo práve Gear VR uzná, že v prípade, kedy máte displej tesne pred očami, už bežný displej nestačí. Xperia Z5 Premium by tak mohla byť pre tieto a podobné aplikácie príjemnejším prístrojom. No hovorí sa, že tým pravým pre jemný obraz priamo pred očami, budú až malé displeje rozlíšením až 8K.

Force Touch

Displej s Force Touch technológiou je ďalšou z noviniek, ktoré sa v Berlíne objavili. Predstavuje schopnosť rozlíšiť intenzitu tlaku vyvíjanú na displej. S touto novinkou sa pochválil ako prvý Huawei u svojho modelu Mate S. Priznal však, že táto technológia sa stále dolaďuje a model s konečným riešením bude v predaji až neskôr. V uvedení do predaja ho tak zrejme predbehne Apple, ktorý by mal technológiu Force Touch uviesť pri novej generácii iPhonov, ktoré firma predstaví už zajtra.

huawei-mate-s

Stále je však otázkou, čo skutočne táto technológia prinesie.

Ďalšie drobné vychytávky

Výrobcovia sa pri prezentáciách svojich top-modelov chvália všemožnými drobnosťami, ktoré mnohokrát pôsobia len ako okrajové záležitosti. Napríklad pridaním rôznych senzorov na meranie tepu alebo UV žiarenia. Výkonnejšie batérie berieme ako samozrejmosť, rovnako ako výkonnejšie fotoaparáty s kvalitnejším spracovaním. Na prvý pohľad to tak nemusí vyzerať, no všetky tieto „drobnosti“ sú presne to, čo moderné smartfóny posúva zase o niečo vpred.