Úvod Výrobcovia Qualcomm Snapdragon 820 bude 2x výkonnejší a 2x šetrnejší ako Snapdragon 810

Snapdragon 820 bude 2x výkonnejší a 2x šetrnejší ako Snapdragon 810

1
Qualcomm Snapdragon

Aj keď je nadchádzajúca generácia hi-end čipsetov od Qualcommu známa, priveľa detailov o špeciálne navrhnutej ‚ARM Kryo‘ architektúre, ktorá nahradí ‚ARM Cortex‘ architektúru, sme doteraz nevedeli. Americký výrobca však konečne prezradil, aké vlastnosti a výhody Snapdragon 820 už začiatkom ďalšieho roka ponúkne.

Novinka bude disponovať nielen zhruba o 40% výkonnejším grafickým procesorom Adreno 530, ale aj dvakrát výkonnejším 64-bitovým Kryo procesorom s taktom 2,2 GHz. Momentálne dostupné výsledky z benchmark aplikácie AnTuTu to navyše i dokazujú. Taktiež sa nemusíme obávať priveľkej spotreby energie, rovnako lepšia bude totiž aj energetická efektivita čipsetu.

Ako informuje web AndroidAuthority, inováciu má z časti na svedomí 14 nanometrový FinFET výrobný proces, ktorý Qualcomm použije miesto pôvodného 28 nm procesu. Práve tým bol vyrobený minuloročný Snapdragon 810, pričom ten pozostáva z Cortex procesoru a grafického procesoru Adreno 430.

Z akej výrobnej fabriky Snapdragon 820 vyjde, je stále neznáme. Medzi najpravdepodobnejších kandidátov patrí juhokórejský Samsung, nakoľko jeho Exynos 7420 produkuje rovnakým procesom, keďže má k dispozícii potrebné kapacity.

Snapdragon 820
Snapdragon 820

Na trhu už čoskoro

Snapdragon 820 dostanú TOP smartfóny do hardvérovej výbavy počas prvého štvrťroku budúceho roka 2016. Jedným z nich by mala dokonca byť aj jedna z dvoch variant vlajkovej lode Galaxy S7. Internetom kolujú informácie, podľa ktorých má spoločnosť Samsung testovať vo svojich výskumných laboratóriách ‚ranné‘ prototypy.

Použili sme najlepšie prostriedky, aby boli naše produkty konkurencieschopné, čo je dôvod, prečo vyrábame naše vlastné čipy,“ prezradil šéf mobilnej divízie J.K. Shin. „Ale môžeme veľmi dobre dopadnúť aj vďaka opätovnému použitiu produktov od Qualcommu v ďalšom Galaxy smartfóne.