Hovorí sa, že Rusko nie je krajina, ale životný štýl. Najnovšie na seba upriamilo pozornosť technologickej verejnosti vyšetrovaním jednej z najziskovejších spoločností sveta, Apple.

Polícia v ruskom regióne Kirov otvorila vyšetrovanie na základe podnetu, ktorý hovorí, že spoločnosť Apple propaguje homosexualitu, pričom propagácia homosexuality mladistvým je v Rusku zákonom zakázaná.

Konkrétne za to môžu emotikony, respektíve smajlíci, ktoré zobrazujú osoby rovnakého pohlavia tvoriace pár, poprípade rodičov. Tieto emotikony sú implementované do systému iOS od verzie 8.3.

Ruské úrady v danom regióne označili spoločnosť Apple vinnou a udelili jej pokutu na jej pomery po prepočte smiešnych 15,260 dolárov. Pokiaľ nebude pokuta uhradená, Apple sa môže dočkať celoštátneho zákazu predaja ich produktov.

emoji-2

Na tento problém poukázal už v apríli zástupca mesta St. PeterburgVitalij Milonov, ktorý požadoval zákaz predaja zariadení s iOS 8, pokiaľ Apple nevytvorí pre krajinu alternatívne smajlíky alebo aby boli aspoň takéto produkty označené ako nevhodné pre mladistvých.

S obdobným označením takto predáva Apple iPhony napríklad v Číne.

Vitalij Milonov v minulom roku dokonca povedal, že by mal platiť v krajine celoplošný zákaz predaja Apple produktov, pretože šéf Apple, Tim Cook, sa otvorene priznal k homosexualite.

Uvidíme, ako a či vôbec sa k ošemetnej téme postaví gigant Apple.