Ako veľa iných čínskych výrobcov, aj Lenovo počas posledných pár mesiacov presvedčilo spotrebiteľov, že jeho výrobky nepatria na kôpku odfláknutých smartfónov za bezkonkurenčne nízke ceny, v ktorých začne po pár týždňoch používania ‚sekať‘ už aj aplikácia na kontakty. Tento vysoký štandard kvality reprezentuje nový model z radu VIBE. Hoci s ním nechcú konkurovať súčasným či budúcim vlajkových lodiam, jeho luxusná konštrukcia akoby naozaj patrila do prvej ligy medzi hi-end kúsky.

Keďže modelový rad VIBE patrí fotomobilom, hlavným marketingovým ťahákom Lenovo VIBE Shot nie je teda nič iné, ako dobre vybavený fotoaparát s rozlíšením až 16 MPx. V kovovo-sklenom tele tiká mid-range čipset Snapdragon 615, pričom mu asistuje dostatočné veľká operačná pamäť. Do hranatejšej konštrukcie vložil výrobca šikovný Full HD panel s primerane veľkou uhlopriečkou, ktorý zároveň ponúka nadštandardne dobrú kvalitu.

Aby sme však neboli iba pri technických špecifikáciach a prísluchajúcich teóriách, poďme sa teraz pozrieť, aký je Android smartfón VIBE Shot aj v praxi.

Lenovo VIBE Shot

Prvý kontakt

Prvý kontakt bol naozaj prekvapujúci. Pôvodne som si myslel, že dostanem do rúk obyčajný mid-range model z Číny, ktorý bude akurát tak vedieť odfotiť solídny záber. Keď som ale VIBE Shot chytil, všetky predsudky zmizli. Masívna konštrukcia z kovového rámiku a odolného skla poteší aj toho najnáročnejšieho milovíka prémiových materiálov. Absencia plastu a pevné ‚unibody telo‘ navyše zabezpečia, že ani po čase v nej nezačne niečo neznesiteľne vŕzgať. Rovnako treba poznamenať, že z niektorých uhlov môže niekomu pripomínať starší iPhone 4.

Pekne spracovaná zadná strana konštrukcie, ktorú tvorí lesklé sklo Gorilla Glass 3, má však aj niekoľko nevýhod. Tou prvou a najpodstatnejšou je väčšia náchylnosť na poškriabanie – ide teda o ten istý problém, aký majú smartfóny od spoločnosti Sony. Ak si používateľ nedá na ochranu smartfónu schopné puzdro, veľmi rýchlo objaví viditeľné škrabance a niekedy i fyzicky citeľné ryhy. Lacné kryty z plastu ale na druhú stranu zakryjú luxusný vizuálny vzhľad či dočasne eliminujú skvelý pocit z držania prémiových materiálov. Druhým problémom môže byť pre niektorých všímavých zákazníkov fakt, že na sklenom ‚zadku‘ zostávajú dobre viditeľné odtlačky prstov.

Lenovo VIBE Shot

VIBE Shot sadne vďaka ideálne veľkej uhlopriečke displeja do takmer každej dlane. Tvar hranatého tela ale nie je príliš ergonomický. Na 7,3 milimetra hrubej konštrukcii smartfónu nenájdete priveľa oblých kriviek, takže sa môže stať, že vás po pár minutách používania začnú jeho ostré hrany niekde nepríjemne tlačiť. S úchopom je už však na tom trošku lepšie, takže riziko možného vyšmyknutia na tvrdú zem výrazne klesá. Pravá aj ľavá strana smartfónu totiž pozostávajú z dostatočne veľkých plôch, za ktoré sa dá pevne uchopiť.

V spodnej časti VIBE Shot nájdete priemerný reproduktor a microUSB slot, pričom sa na pravej strane nachádza až päť hardvérových tlačidiel, vrátane dvoch pre fotoaparát. Vľavo je zase slot pre dve SIM karty a jeden samostatný pre microSD kartu až do 128 GB. Jack na pripojenie slúchadiel alebo externých reproduktorov výrobca integroval do hornej časti, za čo má samozrejme obrovské mínus. Takéto umiestnenie dokáže pri aktívnom používaní smartfónu spôsobovať menšie problémy s visiacim káblom. Na prednej strane bliká LED dióda a pod displejom svietia či vibrujú tri kapacitné tlačidlá na ovládanie systému.

Lenovo VIBE Shot

Špičkové LCD

Nakoľko ide o fotomobil, mnohí by v oblasti rozlíšenia panelu nepochybne očakávali jemné Quad HD rozlíšenie, aby tak boli k dispozícii kvalitné náhľady. V Lenovo sa ale rozhodli pre Full HD, ktoré v kombinácii s 5-palcovým IPS LCD displejom prináša dostatočnú hustotu pixelov (441 ppi) a zároveň bude pre batériu predstavovať o niečo menšiu záťaž. Čo sa týka jeho kvalít, nemám absolútne žiadne výhrady. Farby sú sýte a majú veľmi blízko k realite (áno, čierna je čiernou). Dobrý kontrastný pomer zase s asistenciou inteligentného podsvietenia umožňuje bezproblémové používanie smartfónu aj na priamom slnku, pričom dotyková vrstva reaguje na jednotlivé interakcie nášho prstu presne tak, ako má. Jediný problém bol s úrovnou automatického jasu v tmavej miestnosti, kedy som už musel pristúpiť k manuálnemu riadeniu, nakoľko bolo tak silné osvetlenie displeja po niekoľkých minútach priam až neznesiteľné.

Lenovo VIBE Shot ponúka v nastaveniach displeja rôzne úrovne vyváženia zobrazovaných farieb. Ktorú teda zvolíme, záleží už iba na našich preferenciách. Na výber máme z predvoleného režimu, režimu s technológiou True color, režimu komfort, režimu silného jasu alebo vlastného režimu. V tejto položke sa rovnako nachádza možnosť aktivovať či deaktivovať tzv. ‚inteligentný jas‘. S jeho pomocou sa stane automatická regulácia jasu ešte citlivejšou na aktuálne okolie používateľa, čo je dobré využívať hlavne v príliš svetlom exteriéri.

Lenovo VIBE Shot

Hlavná zbraň – foťák

16 MPx senzory sa pri hi-end modeloch stali v roku 2015 akýmsi zaužívaným štandardom, ktorý budú teraz nasledovať nové mid-range modely. Smartfón VIBE Shot je jedným z prvých. Ak by som však s ním mal porovnať konkurenčný fotomobil od spoločnosti juhokórejského LG, v niektorých aspektoch je bez akýchkoľvek pochýb o úroveň nižšie, s čím sa samozrejme aj dalo počítať. Prémiové materiály ale navýšili jeho cenu do takých výšin, že to môže niektorých potencionálnych zákazníkov celkom efektívne odradiť.

TIP: Zobraziť aktuálnu cenu mobilného telefónu Lenovo VIBE Shot.

Čo sa týka ‚selfie‘ senzoru, tak ide v súčasnosti o jeden z najlepších kúskov na trhu. Okrem 8 MPx rozlíšenia má aj niekoľko úrovňový blesk (rozsvietený displej) či softvérový mejkap na skrášlenie tváre. Spúšt sa dá aktivovať prostredníctvom viacerých spôsobov, okrem fyzického je k dispozícii gesto alebo časový plán. S obomi fotoaparátmi natočíte maximálne Full HD videá. V ponuke aplikácie fotoaparátu som ale nenašiel funkciu na takzvaný ‚slow-mo‘ efekt (spomalené videá).

foto-vibe-shot-9 foto-vibe-shot-8 foto-vibe-shot-7 foto-vibe-shot-6 foto-vibe-shot-5 foto-vibe-shot-2 foto-vibe-shot-3 foto-vibe-shot-4

IMG_20150923_150502

foto-vibe-shot-1

FOTO VIDEO v plnom rozlíšení

1/2.6-palcový senzor (rovnaká veľkosť ako má senzor GALAXY S6 alebo G4) pochádza z výrobnej fabriky spoločnosti Samsung. Miesto laseru je tentokrát v ponuke iba infračervené zaostrovanie a absencia senzoru farebného spektra k ničomu pozitívnemu určite neprispieva. Našťastie sa nezabudlo na optickú stabilizáciu obrazu, ktorá je vo výbave každého dobrého fotomobilu nevyhnutnou súčasťou. Chvála taktiež patrí trojitému LED blesku, vďaka ktorému dokážete osvetliť objekty v zlých svetelných podmienkach tak reálne, že na fotografiách vyzerajú, akoby na ne dopadali slnečné lúče. A keďže máme k dispozícii clonu f/2.0 či manuálny mód, zábery sú relatívne dobré aj bez jeho asistencie. Používateľ však potrebuje kompatibilný statív, aby si mohol nastaviť jednotlivé hodnoty podľa potrieb prostredia.

Nočné zábery sú cez obidva módy viac ako iba dobré. Veľa svetla, žiadny šum ani rozmazané detaily. Stačí mať len šikovný prst a v správnu chvíľu stlačiť spúšť fotoaparátu.

Lenovo VIBE Shot

Profesionálny mód ponúka manuálnu reguláciu hodnoty ISO (od 100 do 1600), vyváženia bielej alebo expozície. Na výber tu je toho ale oveľa viac. Za zmienku určite stojí klasická panoráma, selfie panoráma alebo umelecká nočná scéna. Niekoho taktiež asi zrejme zarazí absencia podpory pre nekomprimovaný formát RAW.

Automatický režim má naopak minimálny počet nastavení. Dokáže však behom niekoľkých milisekúnd rozpoznať aktuálnu scénu a na základe toho potom navrhuje najvhodnejšiu konfiguráciu – no nie vždy sa mu to podarí zrealizovať úplne presne. Funguje však bez zbytočného zdržovania, pričom vie byť predovšetkým pre menej skúseného používateľa celkom užitočným pomocníkom.

Lenovo má od nás tentokrát plus za dvojfázovú hardvérovú spúšť a diskrétny prepínač módov, ktorý behom sekundy prepne používateľské prostredie základnej aplikácie fotoaparátu do jedného z dvoch rozdielnych módov fotenia.

Reakcie fotoaparátu sú naozaj bleskové. Výhodu to má najmä pri fotení neočakávaných momentiek, kedy veľmi užitočne poslúži infračervené zaostrovanie. Aplikácia foťáku sa navyše dá behom okamihu aktivovať aj krátkym podržaním vyššie spomenutej hardvérovej spúšte, čo výrazne zjednoduší ovládanie a tým zlepší používateľské skúsenosti.

Nižšie v tabuľke nájdete detailné porovnanie základných parametrov troch fotomobilov.

[table id=53 /]

Lenovo VIBE Shot

Optimalizovaná nadstavba

Každého správneho Android fanúšika poteší najmä to, že smartfón poháňa najnovšia verzia operačného systému Android (Google čoskoro sprístupní Android 6.0 Marshmallow), kde samozrejme nechýba ani – tentokrát poctivá – nadstavba výrobcu. Tá sa ale nemá vôbec za čo hanbiť, je rýchla, pekná a nabitá niektorými unikátnymi funkciami, ako napríklad ‚Bezpečná zóna‘, ktorá po aktivácii poslúži na ochranu citlivých informácií, čo dosiahne pomocou dodatočných bezpečnostných prvkov. Navyše vás nebudú otravovať ani predinštalované aplikácie s upozorneniami v čínštine, neslávne známe z Xiaomi alebo Meizu produktov. Tie tam síce sú, no nie sú až také dotieravé a zároveň majú v niektorých prípadoch slovenskú lokalizáciu, takže ich v našich končinách vie využiť každý používateľ. Nájdete medzi nimi napríklad Evernote, kvalitný kancelársky balíček WPS Office alebo schopnú offline navigáciu pod názvom Navigate s 30-dňovou skúšobnou dobou.

Používateľské prostredie nadstavby systému ponúka zopár identických vizuálnych čŕt čistého OS Android 5.1 Lollipop; veľkú podobnosť je vidieť i pri notifikačnej lište alebo kartičkách s upozorneniami na uzamknutej ploche.

Galéria: Nadstavba Lenovo

android-ui-lenovo-1
android-ui-lenovo-2
android-ui-lenovo-4
android-ui-lenovo-3
android-ui-lenovo-6
android-ui-lenovo-5
android-ui-lenovo-8
android-ui-lenovo-1
lenovo-ui-vibe-shot-1
lenovo-ui-vibe-shot-3
lenovo-ui-vibe-shot-4
lenovo-ui-vibe-shot-2
lenovo-ui-vibe-shot-5
lenovo-ui-vibe-shot-6
lenovo-ui-vibe-shot-10
lenovo-ui-vibe-shot-11
lenovo-ui-vibe-shot-9
lenovo-ui-vibe-shot-8
lenovo-ui-vibe-shot-12
lenovo-ui-vibe-shot-13
lenovo-ui-vibe-shot-14

 

VIBE Shot v AnTuTu
VIBE Shot v AnTuTu

Inžinieri z Lenovo vsadili na mid-range (64 bit) čipset Snapdragon 615 od spoločnosti Qualcomm, ktorý vôbec nie je najhorší. Má ho niekoľko dobrých smartfónov z rovnakej triedy, vrátane cenovo dostupného a taktiež čínskeho Xiaomi Mi 4i. Občas ale pocítite, že nie je pred vami schopnejší MediaTek Helio X10, s ktorým som mal pri lepších grafických hrách vyššie fps (Xiaomi RedMi Note 2). V používateľskom prostredí systému a pri používaní aplikácií išlo však všetko ako po masle, za čo môžeme bez akýchkoľvek pochýb poďakovať aj dostatočne veľkej 3 GB operačnej pamäti, z ktorej je pri vypnutých aplikáciach dostupná necelá polovica.

Od výdrže plno nabitej batérie príliš veľa neočakávajte. Jeden celý deň určite vydrží, avšak iba pri opatrnej spotrebe. To znamená nejaké tie sociálne siete, surfovanie na webe a občasné fotografovanie. Ak do toho zapojíte náročnejšiu hru, častejšie fotenie/natáčanie videí alebo pozeranie filmov, počítajte tak so zhruba desiatimi až dvanástimi hodinami. Pokiaľ ale budete ohľaduplní, večer o jedenástej vám displej ukáže zhruba 5 až 10%. 3,000 mAh batériu nabijete za dve a pol hodiny. K šetreniu spotreby taktiež slúži šikovný mód, schopný deaktivovať aplikáciam automatickú a pravidelnú aktualizáciu dát, čím predĺži výdrž aj o niekoľko desiatok minút.

V oblasti konektivity Lenovo VIBE Shot nič podstatné nechýba. Rozumie si teda so všetkými frekvenciami sietí slovenských mobilných operátorov. Veľkou výhodou sú najmä dve aktívne SIM karty, kde si navyše môže používateľ nastaviť, ktorá má slúžiť na telefónne hovory či SMS a ktorá pri prenose dát. Kvalita hovoru ničím negatívnym alebo pozitívnym nevyčnieva z radu, dalo sa teda pohodlne rozprávať aj v hlučnejšom prostredí.

Lenovo VIBE Shot

Oplatí sa kúpiť?

Model VIBE Shot nie je príliš špecifickým smartfónom – kombinuje seriózne vyzerajúci pracovný nástroj s relatívne kvalitným foto hardvérom. Je teda určený pre náročnejších používateľov so záľubou vo fotografovaní, ktorí potrebujú kompaktného a spoľahlivého asistenta. Netreba však zabúdať, že je momentálne na spotrebiteľskom trhu hneď niekoľko vyrovnaných alternatív za veľmi priaznivú sumu. Treba preto ešte pred potvrdením nákupného košíka dobre zvážiť jednotlivé výhody a nevýhody.

Kúpiť Lenovo VIBE Shot so skvelým fotoaparátom

PLUS

  • výborný zobrazovací panel
  • optimalizovaná a pekná nadstavba systému
  • nadštandardné fotoaparáty s dobrou výbavou
  • pohotový automatický režim fotoaparátu
  • pevná a prémiová konštrukcia
  • úchytka pre šnúrku
  • ideálna veľkosť uhlopriečky
  • slot pre microSD
  • podpora pre dve aktívne SIM karty

MÍNUS

  • horšia ergonómia
  • batéria mohla byť väčšia, fotenie má veľkú spotrebu
  • nevhodne umiestnený 3,5 mm jack
  • náchylnosť zadnej strany na škrabance
  • pomerne vysoká cena
  • sekanie náročnejších hier
  • chýba formát RAW

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Lenovo Vibe Shot nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
7
Displej
9
Foto/video
9
Výdrž
7
Výkon
6
Softvér
10
Konštrukcia
8