Úvod Novinky Aktuálne Máte spomalený telefón? Zrýchlite ho vďaka týmto jednoduchým tipom!

Máte spomalený telefón? Zrýchlite ho vďaka týmto jednoduchým tipom!

Ak máte problémy s vaším starým telefónom, ste na správnom mieste. V tomto článku nájdete zopár skvelých tipov, ktoré určite pomôžu.

9

Android zariadenia relatívne rýchlo starnú a majú tendenciu poriadne sa zasekať. Zatiaľ čo môj prvý telefón stál 2 500 SK a vydržal mi päť rokov, novodobé smartfóny s touto cenovkou môžete o pol roka vyhodiť do koša. To preto, lebo čoskoro zaznamenáte problémy s plynulosťou systému. Ak ste na tom podobne, tento článok je určený práve pre vás. Snáď sa podarí vyžmýkať z vášho telefónu trochu extra výkonu a zaistiť jeho plynulý chod.

Vymažte alebo zablokujte zbytočné aplikácie

Po niekoľkých rokoch sa každému v telefóne nahromadí hŕba zbytočných aplikácií. Či už ide o hry alebo rôzne vychytávky, podľa pravidla 80/20 vám približne 80% aplikácií v podstate ani netreba a iba zaberajú miesto. Nie je nič jednoduchšie, ako ich vymazať. Niektoré programy od výrobcu sú do zariadenia nahrané „natvrdo“ a môžete ich iba zakázať. Aj to však pomôže.

Veľmi často systém spomaľuje Facebook. Jednoducho ho spolu s Messengerom odinštalujte a nahraďte aplikáciou Facebook Lite, ktorá nie je taká veľká a nevyžaduje toľko pamäte RAM.

Ak máte Android Lollipop, vyhnite sa Timely.

Nakoniec, najväčší bordel aj tak narobia rôzne antivírusy, šetriče batérie alebo čističky pamäte RAM. Jednoducho ich vymažte. Na vaše zariadenie majú opačný efekt. Svetlou výnimkou môže byť Greenify.

Vyčistite si cache dáta

Cache dáta sú vo svojej podstate dobré. Telefón vďaka nim nemusí dookola ťahať všetky informácie zo siete a zrýchli sa tak napr. surfovanie na internete. Bohužiaľ, všetkého veľa škodí, preto by ste ich mali občas vymazať. Po čase totiž budete mať v pamäti telefónu obrovské množstvo nepotrebných registrov.

Ak neviete ako vyčistiť cache manuálne, siahnite po aplikácii, ktorá bola na tento účel vytvorená. V Google Play ich nájdete desiatky.

Spravte poriadok v pamäti smartfónu

Máte v telefóne starú hudbu alebo dávno videné filmy? Zbavte sa ich! Plná pamäť telefónu môže výrazne ovplyvniť rýchlosť systému, preto sa snažte zbaviť nepotrebných dát.

Zabudnite na widgety

Widgety sú síce cool, ale ak máte problém so zalagovaným smartfónom, radšej sa im vyhnite. Jednoduché hodiny snáď až tak neublížia, ale všetko ostatné vymažte a uvidíte ten rozdiel.

Odstráňte živé wallapapery

Iste, wallpaper plný poletujúcich častíc je super, ale okrem toho že vyžiera batériu vášho zariadenia zamestnáva aj CPU a grafiku. Zbavte sa ho teda raz a navždy a sledujte ten rozdiel.

Aktualizujte softvér

Je celkom možné, že vaše problémy sú spôsobené starým softvérom. Nie je na škodu obhliadnuť sa po nejakých aktualizáciách. Choďte do nastavení, možno tam na vás nejaká čaká.

Root?

Ak ste sa naozaj rozhodli vyžmýkať zo svojho zariadenia čo najviac, zvážte root. Získate tak kompletný prístup k telefónu, budete si môcť nainštalovať čistejšiu a rýchlejšiu ROM, vďaka ktorej operacný systém pobeží o niečo rýchlejšie a zaujímavé by mohlo byť aj pretaktovanie procesora. Dajte si však pozor, pretože ak nebudete sledovať návod, môžete skončiť s nefunkčným smartfónom, nehovoriac o tom, že po roote sa nemôžete spoliehať na reklamáciu.

Factory reset

Občas však nepomôže ani aktualizácia systému, mazanie zbytočných dát či odstránenie widgetov. V takom prípade by ste mali svojmu zariadeniu dopriať nový štart. Nič ho nezrýchli tak, ako starý dobrý factory reset, po ktorom sa všetko vráti do továrenských nastavení. Nezabudnite si však pred tým zálohovať svoje dáta, inak ich stratíte!

Factory reset totiž vymaže úplne všetko, okrem operačného systému a prípadnej nadstavby od výrobcu. Vaše fotografie, videá, filmy, knihy a pod. budú navždy stratené.

Upgrade

Ak naše rady nepomohli, je pravdepodobne načase kúpiť si nový smartfón. Pri rozhodovaní vám pomôže článok, v ktorom nájdete top 5 smartfónov pre študentov. Snažili sme sa pokryť všetky veľkosti a cenové kategórie, takže si vyberie úplne každý.

Poznáte ďalší spôsob na zrýchlenie starého a zasekaného smartfónu? Napíšte nám ho do komentárov!