Úvod Apple iPhone 5 dôvodov, prečo je GALAXY S6 lepší ako nový iPhone 6s

5 dôvodov, prečo je GALAXY S6 lepší ako nový iPhone 6s

78
Galaxy S6 vs. iPhone 6s

Keďže spoločnosť Apple pred pár dňami predstavila vynovené jabĺčko, nastal čas na ďalšiu epickú bitku. Dobrou správou je tentokrát to, že obľúbené výhovorky typu „iPhone 6 je v nevýhode, bol predstavený skôr ako Galaxy S6“ sú už neaktuálne. Čo z hardvérovej výbavy či spracovania juhokórejskej vlajkovej lode teda nenájdeme v novej generácii iPhone?

Výraznych rozdielov je samozrejme hneď niekoľko. Niektoré nájdeme vo fotoaparáte alebo akumulátore, iné zase pri porovnávaní prémiových konštrukcií. Samozrejme, existujú prednosti iPhone 6s, ktoré súčasný kráľ Galaxie neponúka, a to vrátane 3D dotyku. Nižšie však nájdete iba tie, ktoré by ste hľadali vo výbave iOS smartfónu od Apple len veľmi ťažko, hoci ide o čerstvejší model.

1. Optická stabilizácia

Inžinieri z Apple opäť nechali 4,7-palcový iPhone 6s bez – už dnes štandardnej – optickej stabilizácie obrazu, pričom ňou niekoľko mesiacov staré Galaxy S6 aj S6 edge samozrejme disponujú. Vďaka jej asistencii sú zábery pri fotení za pohybu rúk používateľa nerozmazané. Užitočná je ale aj počas fotografovania za zlých svetelných podmienok, kedy redukuje nežiadaný šum, čo v konečnom výsledku prispeje k celkovej kvalite fotiek.

2. Väčšia clona foťáku

Clona má na starosti reguláciu množstva vnikajúceho svetla cez otvor objektívu. Definuje sa takzvaným clonovým číslom, ktoré keď je matematicky menšie, je väčší fyzický priemer vstupnej šošovky. To sa následne odrazí na vyhotovenom zábere za zlých svetelných podmienok, kde nebudeme vidieť iba tmu a nevýrazné umelé osvetlenie. Clona zároveň ovplyvňuje aj hĺbku ostrosti, čo spôsobí, že objekty v pozadí budú viac rozmazané, ako tie pred nimi.

Nový iPhone má podľa dostupných informácií clonové číslo o veľkosti f/2.2. Ak ho teda porovnáme s číslom Galaxy S6 (f/1.9), prepustí výrazne menej svetla.

3. Viac displeja, menej konštrukcie

Keď sa pozriete na iPhone 6s a Galaxy S6 spredu, po niekoľkých sekundách nepochybne zistíte, že rozdiel medzi dvomi hi-tech smartfónmi spočíva i v odlišnom pomere displej / konštrukcia, ktorý hovorí, akú plochu zaberá z prednej časti tela samotná zobrazovacia jednotka. Ak má pomer viac percent, smartfón automaticky ponúka tenšie rámiky.

Aj keď je vlajková loď výrobcu Samsung rozmerovo väčšia, tento pomer má lepší o necelých 5 percent (65,71% vs. 70,58%).

Porovnanie pomerov
Porovnanie pomerov (foto: phonearena.com)

4. Bezdrôtové nabíjanie

V poslednom čase sa čoraz viac presúva nabíjanie prostredníctvom konvenčného spôsobu (čítaj cez kábel) k modernej, bezdrôtovej alternatíve. Kalifornský gigant však zrejme tento fakt stále ignoruje. A naopak, Samsung vybavil obe varianty vlajkovej lode integrovanou podporou pre bezdrôtové dopĺňanie energie, ktoré zlepší používateľské skúsenosti, a tým aj spokojnosť zákazníka. Takáto vymoženosť eliminuje akúkoľvek potrebu pripájať konektor nabíjačky do maličkého microUSB portu Android smartfónu. Ten stačí iba jednoducho položiť na nabíjaciu podložku, ktorá je už pripojená k napájacej sieti a naša pozornosť môže byť bez akéhokoľvek prerušenia zameraná na oveľa dôležitejšie veci.

Bezdrôtové nabíjanie Galaxy S6
Bezdrôtové nabíjanie Galaxy S6 (foto: phonearena.com)

5. Väčšia kapacita batérie

Veľkosť batérie sme sa oficiálnou cestou zatiaľ nedozvedeli, no šikovní ľudia si ju stihli všimnúť na video upútavke od výrobcu, kde boli zachytené útroby iPhone 6s, vrátane menej nápadných detailov. Zistili sme tak, že ešte horúca iOS novinka ponúkne iba 1,750 mAh kapacitu, teda ešte menšiu ako predchádzajúca generácia (1,810 mAh). Samsung Galaxy S6 sa síce tiež nemá čím chváliť, jeho batéria (2,550 mAh) je však oproti úhlavnému konkurentovi stále väčšia.

Pravdou ale je, že podľa veľkosti akumulátora nemožno určiť výdrž zariadenia, keďže tá záleží od viacerých dôležitých faktorov. Nesmieme preto zabudnúť na energetickú efektivitu čipsetu, rozlíšenie displeja a spotrebu iných častí hardvérovej výbavy.