Úvod Zaujímavosti Voda zo vzduchu ako zázrakom: Perfektné príslušenstvo pre bicykel vám zo vzduchu...

Voda zo vzduchu ako zázrakom: Perfektné príslušenstvo pre bicykel vám zo vzduchu naplní fľašu vody

17

Hydratácia je veľmi dôležitá, hlavne vtedy, keď naše končiny sužuje najteplejšie leto za posledných 145 rokov. Ak by ste si chceli na túru na bicykli zobrať napríklad 5 litrov vody, čo je taký skromný odhad, dosť by vás to mohlo zaťažiť. Vďaka novému príslušenstvu si však vodu môžete vyrobiť zo vzduchu. Kiežby len existovalo niečo, čo by to dokázalo. Ako už tušíte, niečo takéto skutočne existuje a volá sa Fontus.

Zaujímavé príslušenstvo vytvorila dvojica študentov. Zariadenie pre fungovanie používa solárne panely, ktoré generujú dostatok elektrickej energie na to, aby vychladili prednú časť zariadenia, do ktorej prúdi vzduch počas toho ako bicyklujete. Vo vnútri sa nachádza dvojkomorový chladič, ktorý sa nazýva Peltierov článok. Jeho úlohou je zaistiť, aby sa akákoľvek vlhkosť vyzrážala do zasunutej fľaše. Nič viac nie je potrebné.

Zariadenie dokáže pracovať s akoukoľvek pollitrovou fľašou. Samozrejme, ako takmer pri všetkom, aj pri tomto zariadení nájdeme niekoľko nevýhod. Prvou je fakt, že Fontus nie je určený pre mestských bicyklistov, keďže vo vlhkosti vo vzduchu v meste je rozpustených veľa škodlivých látok.

Pokračovanie článku pod galériou

fontus2
fontus3
fontus4

Druhou nevýhodou je rýchlosť, akou Fontus „vyrába“ vodu. Zariadenie je schopné počas dňa s vysokou vlhkosťou vzduchu vyrobiť približne 1 liter vody za hodinu bicyklovania. Aby ste mali predstavu, koľko vody je nutné vypiť, pri bežnom dni bez väčšej fyzickej aktivity by ste mali prijať 2 až 3 litre vody. Počas teplého a vlhkého dňa, počas ktorého vyvíjate fyzickú aktivitu tento objem môže vyskočiť až na 5 až 6 litrov.

Výroba príslušenstva momentálne stojí menej než 40 dolárov (36,4€), no zatiaľ je brané len ako skúška toho, čo je možné.