Úvod Zaujímavosti Stephen Hawking možno vysvetlil jeden z najväčších problémov fyziky

Stephen Hawking možno vysvetlil jeden z najväčších problémov fyziky

Jeden z najväčších mozgov súčasnosti možno vyriešil Informačný paradox!

12

Stephen Hawking včera počas lekcie na KTH Royal Institute of Technology v Štokholme oznámil, že možno vyriešil Informačný paradox. Paradox predstavuje konflikt medzi kvantovou fyzikou a teóriou relativity, ktorý sužoval fyzikov po celom svete niekoľko desaťročí. Informačný paradox vzišiel zo skúmania čiernych dier – menovite z otázky, čo sa stane s objektom, ak do nejakej spadne.

Kvantová mechanika naznačuje, že informácia zostane nepoškodená, zatiaľ čo všeobecná relativita jasne hovorí, že kvôli obrovským gravitačným silám bude zničená. Hawking však našiel ešte tretiu možnosť – informácia sa do čiernej diery nikdy nedostane. „Myslím si, že informácie nie sú uložené vnútri čiernej diery, ale na jej povrchu, ktorý je známy ako Horizont udalostí.“

V podstate Hawking hovorí o tom, že informácie (teda objekty, fotóny, žiarenie a pod.) lietajú na povrchu Horizontu udalostí v podobe hologramov (2D obrazy 3D objektov). „Podľa tejto myšlienky sú objekty v čiernej diere v podstate presne preložené hologramy častíc vchádzajúcich dovnútra,“ povedal publiku. „Obsahujú tak informácie, ktoré by boli inak stratené.“ Navyše, informácia môže z čiernej diery uniknúť v podobe Hawkingovho žiarenia – koncept, podľa ktorého môžu fotóny občas uniknúť z čiernej diery vďaka náhodným kvantovým fluktuáciám.

Prednáška prof. Hawkinga:

„Tieto fotóny nesú informáciu von z Horizontu udalostí, informácia v nich je však v úplne zmenenom – chaotickom stave. To vyriešilo informačný paradox. Pre všetky praktické účely je informácia stratená.“ Aj keby informácia nebola vypustená do paralelného vesmíru (čo je podľa Hawkinga celkom možné), nebude mať žiadne využitie. Je to ako snažiť sa prečítať zničený hard-disk.

Hawkingova utorková lekcia bola iba začiatok. Malcolm Perry, profesor na Oddelení Aplikovanej Matematiky a Teoretickej Fyziky univerzity Cambridge, na probléme pracoval s profesorom Hawkingom a viac detailov dodá už dnes. Riešenie celého problému by malo byť publikované o mesiac.