Kórejská spoločnosť Samsung len pred malou chvíľou na tlačovom podujatí v meste New York predstavila nové zariadenia, medzi ktorými dominuje hlavne phablet Samsung Galaxy Note 5.

Už predošlé uniknuté snímky ale aj špecifikácie nám veľa prezrádzali a viac-menej sa tieto dohady potvrdili. Oficiálne sme sa ich dozvedeli až dnes.

Samsung Galaxy Note 5 prichádza s inovovaným dizajnom po vzore aktuálnych modelov Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge.

Čaká nás teda rám z pevnostného hliníku, ktorý je osadený medzi dvoma kusmi skla Gorilla Glass 4 a samozrejme úzky profil. Daňou za dizajn je nemožnosť vymeniť batériu a zabudnúť musíme aj na microSD slot.

V tomto kovovom ráme si však našlo miesto dotykové pero S Pen, ktoré je opäť citlivejšie a bohatšie na funkcionalitu.

Galaxy Note séria bola vždy o ultimátnej špecifikácií a ani Galaxy Note 5 nebude výnimkou.

Toto zariadenie je vybavené 5,7 palcovým Quad HD Super AMOLED displejom s hodnotou 518ppi, 14nm octa-core čipsetom Exynos 7420 (štyri jadrá Cortex A57 s taktom 2,1 GHz a ďalšie štyri výkonovo efektívne jadrá Cortex A53 taktované na 1,5 GHz) a ide vôbec o prvý smartfón Samsungu, ktorý prichádza so 4 GB pamäťou  LPDDR4 RAM.

Čo sa týka konektivity, Galaxy Note 5 podporuje 4G LTE s maximálnou rýchlosťou sťahovania až 620 MbpsMIMO (2×2) antény pre lepší príjem, dvoj kanálový prijímač WiFi signálu, NFC, nizkoenergetický Bluetooth 4.2GPS či GLONASS.

Základná verzia poskytne 32 GB úložného priestoru a fotoaparáty majú 16 MPix zadný s optickou stabilizáciou obrazu a clonou f/1,9, 5 MPix predný snímač má rovnako clonu o hodnote f/1.9.

Batéria má kapacitu 3000 mAh hodín, čo je trochu sklamanie vzhľadom na predošlú generáciu. Tá mala 3220 mAh. Napriek tomu by mala batéria podľa Samsungu zniesť 20 hodín 3G hovoru, 82 hodín prehrávania hudby a 14 hodín prehrávania videa. Podpora pre bezdrôtové Qi nabíjačky je samozrejmosťou.

Samsung-Galaxy-Note5-official-images (9)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images (8)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images (7)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images (6)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images (5)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images (4)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images (3)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images (2)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images (1)
Samsung-Galaxy-Note5-official-images

Galaxy Note 5 je phablet a teda zjednodušene, veľký smartfón. Jeho zadná strana dostala nové tvarovanie s miernym oblením po stranách, ktoré sa postará o pohodlnejší úchop, na strane tlačidiel prakticky nedošlo k žiadnym zmenám.

Vo veľkom domovskom nájdeme snímač odtlačkov prstov, naľavo od neho kapacitné tlačidlo multitaskingu, napravo spätné tlačidlo.

Čo sa týka fyzických tlačidiel, aj tie sú z kovu a na pravej strane nájdeme ON/OFF tlačidlo, a na strane ľavej tlačidlá hlasitosti.

Samsung-Galaxy-Note5-official-images (10) Samsung-Galaxy-Note5-official-images (5)

Zadná strana smartfónu je tvorená sklom Gorilla Glass 4, ktoré je upravené špeciálnou reflexnou technológiou, pričom odrazy sú možno efektné, no panel priťahuje odtlačky prstov. Pod ním nájdeme prijímač energie z bezdrôtových nabíjačiek Qi štandardu.

Dotykový stylus S Pen sa nachádza v pravom dolnom rohu a výrobca ho vybavil novým spôsobom vysúvania. Teraz naň stačí mierne zatlačiť a S Pen „vybehne“ zo štrbiny sám.

Čo sa týka používateľského prostredia, TouchWiz dostal inovované ikony so zaoblenými rohmi, ktoré trochu pripomínajú legendárne operačné systémy Symbian alebo MeeGo.

TouchWiz je opäť lepšie optimalizovaný a v kombinácii s výkonným hardvérom by mal pracovať skutočne rýchlo a svižne. To potvrdíme až pri testovaní smartfónu u nás.

Zaujímavou softvérovou novinkou je možnosť zapisovať poznámky s S Penom priamo na uzamykaciu obrazovku, bez potreby otvorenia aplikácie odomknutia a podobne.

Pero je presnejšie s menším oneskorením a „Air Command“ je odteraz plávajúca ikona a použiť príkazy tak môžete okamžite, z akejkoľvek obrazovky či aplikácie.

Samsung Galaxy Note 5 je prvým smartfónom s integrovanou službou Samsung Pay. Tá je však u nás nedostupná, štart si odbije v USA v septembri.

Čo sa týka softvérovej bezpečnosti, Galaxy Note 5 je vybavený službou Knox, ochranou v rámci odtlačkov prstov a digitálnou tokenizáciou.

Inováciu dostalo aj UI fotoaparátu. To je prevzaté zo smartfónu Galaxy S6/S6 Edge a teda je k dispozícii automatický režim, manuálny režim či rýchle snímanie prostredníctvom dvojitého stlačenia domovského tlačidla.

Viac detailov, skúseností či porovnaní vám prinesieme už v najbližších dňoch.