Keď sa dnes hovorí o čínskom smartfóne, už sa tým nemyslí iba kôpka lacného plastu, labilná konštrukcia a okopírovaný dizajn. Výrobcovia z Číny v posledných mesiacoch ukázali, že vedia konkurovať aj veľkým rybám z medzinárodného trhu, medzi ktoré patrí napríklad Samsung, LG či problémami zmietané HTC. Meizu MX5 môžeme bez akýchkoľvek obáv použiť ako ideálny príklad.


Pri pozeraní predstavenia novej vlajkovej lode čoraz populárnejšej spoločnosti Meizu som zostal v nemom úžase. Celý čas som totiž veľmi dobre vedel, že čerešničkou na dobre vyzerajúcom ‚dezerte‘ s bohatou náplňou bude nízka cena. A nesklamal som sa – novinka stojí v porovnaní s konkurenciou z iných krajín neporovnateľne menej, pričom poskytne podobne kvalitnú technologickú úroveň.

TIP: Meizu MX5 si môžete kúpiť už od 299€!

Príležitosť vyskúšať si hliníkového fešáka MX5 som mal spolu so šéfredaktorom Lukášom Zacharom, ktorý svoje pocity z niekoľkodňového používania zverejnil taktiež v tejto recenzii. Po jej prečítaní zistíte výhody aj nevýhody 5,5-palcového obra s pokročilým fotoaparátom a čo všetko je zákazníkom schopný ponúknuť.

Kvalitné spracovanie, pekný vzhľad

Vždy, keď smartfón chytíte, v dlaniach pocítite veľmi príjemný pocit z držania matného hliníkového povrchu. Iba 7,6 milimetrov hrubá ‚unibody‘ konštrukcia v štýle iPhone 6 totižto prešla precíznou prácou špičkových strojárskych zariadení na obrábanie kovov. Oblé krivky zadnej strany navyše zabezpečujú obstojnú ergonómiu, takže nás nebude pri používaní rezať žiadna ostrá hrana. Veľkou škodou je len absencia 2.5D ochranného skla zobrazovacej jednotky, dotykové ovládanie by tak mohlo byť o niečo príjemnejšou záležitosťou.

Pod displejom nájdete hardvérové tlačidlo v dizajnovom štýle Galaxy smartfónov, ktoré v sebe skrýva nielen ďalšie kapacitné tlačidlo bez osvetlenia, ale aj 360 stupňový senzor na odtlačky prstov – takzvaný mTouch vo verzii 2.0. A ten funguje naozaj bleskovou rýchlosťou.

MX5

Vrchná časť kovovej konštrukcie ukrýva 3,5 milimetrový jack pre externé slúchadlá alebo reproduktory a jeden z dvojice mikrofónov. Na spodku sa zase nachádza relatívne hlasný reproduktor, ďalší mikrofón a microUSB slot na nabíjanie a prenášanie súborov.

Pre umiestnenie ďalších hardvérových tlačidiel zvolil výrobca tentokrát pravú stranu MX5, čo je oproti ľavej strane Meizu m2 note skutočne skvelým krokom. Palec praváka má preto výborný prístup k dôležitému ‚power‘ tlačidlu. Vľavo sa nachádzajú dva sloty pre SIM karty, a to bez možnosti vložiť microSD kartu. Vlajková loď od lacnejšieho súrodenca z plastu prebrala tvar konštrukcie, no PVC nahradil prémiový materiál. Zadná strana obsahuje vizuálne veľký fotoaparát s 20,7 MPx senzorom IMX220 so značkou SONY, duálny LED blesk pre reálnejšie svetlo a aj laser na rýchle zaostrovanie pri fotení.

Zobraziť kompletné špecifikácie

Full HD bohato stačí

Tento fakt možno niekoho zarazí, no veľký AMOLED displej so sýtymi farbami a dobrými pozorovacími uhlami nemá Quad HD rozlíšenie, ktoré medzi tohtoročnými vlajkovými loďami predstavuje akúsi súčasť povinnej výbavy. K dispozícii je teda bohato postačujúce Full HD (401 ppi), takže môžeme počítať aj s markantne nižšou spotrebou drahocennej energie. Zobrazovanému virtuálnemu obsahu však v žiadnom prípade nechýbali ani tie najmenšie detaily. V nastaveniach nájdete aj možnosť regulovať teplotu farieb, takže dokážete pridať bielej jemný nádych žltej alebo naopak.

Displej je tentokrát až o 32% tenší (má hrúbku 1,3 milimetra), ako pri predchádzajúcej generácii MX4. Všetko, čo na ňom uvidíte, vyzerá akoby to bolo vytlačené na papieri. Na priamom slnku bol ale menší problém s viditeľnosťou, a to aj napriek maximálnemu jasu. Síce nešlo o veľkú tragédiu, no určite ani o vyhovujúcu čitateľnosť, ktorá je pri porovnaní so špičkovým Quantum IPS displejom G4 vo výrazne nižšej triede.

meizu-mx5-7

Kráľ fotomobilov?

Pokiaľ by som mal vybrať hi-tech Android smartfón s najschopnejším fotoaparátom na súčasnom trhu, bez váhania by to bol LG G4 so senzorom farebného spektra. Nehovorím, že Meizu MX5 medzi TOP foto špičku nepatrí, no veľký počet megapixelov o rozmere 1,2 mikrometra mu určite nezaručuje kráľovskú korunu, hoci ide o pokročilý 1/2,3″ senzor od ostrieľanej japonskej spoločnosti. Bez optickej stabilizácie obrazu – tzv. OIS – sa navyše ani uchádzať o kráľovskú korunu nemôže. Tá taktiež predstavuje povinnú časť hardvérovej výbavy každej tohtoročnej vlajkovej lode.

Keď fotíte počas dňa, hoci s automatickým režimom, na fotografii zachytíte každý jeden drobný detail s farbami, ktoré majú veľmi blízko k realite. Veľké plus je integrovaný laser, slúžiaci na bleskové zaostrenie po stlačení spúšte fotoaparátu. Podľa slov Meizu zachovali rovnaký senzor, akým disponovala minuloročná generácia MX4, no vylepšili príslušné softvérové algoritmy. Ak ale vytiahnete MX5 po západe slnka, neočakávajte veľké zázraky. Clona f/2.2 totiž nedokáže prepustiť toľko svetla, ako clona konkurenčného G4 (f/1.8) či Galaxy S6 (f/1.9), čo sa v konečnom dôsledku odrazí na nižšej kvalite nočných záberov. Absencia optickej stabilizácie robí celú situáciu ešte horšou. Dvojitý LED blesk s dvomi rozdielnymi farebnými tónmi zase dobre poslúži najmä pri fotení v interiéroch, vďaka čomu budú jednotlivé objekty na zhotovených záberoch kvalitnejšie osvetlené.

fotoaparat-mx5 mx5-fotoaparat-3 mx5-fotoaparat-6 mx5-fotoaparat-5 mx5-fotoaparat-4 mx5-fotoaparat-2

mx5-fotoaparat-8 mx5-fotoaparat-7

FOTO – VIDEO

Predný fotoaparát má rozlíšenie 5 MPx a clonu f/2.0. Asistuje mu však aj celkom užitočný softvérový pomocník, ktorý slúži na aplikáciu akéhosi mejkapu. Výsledok sú krajšie tváre všetkých osôb vo vyhotovenom zábere. A ako je vidieť z ukážky nižšie, ‚selfie‘ maniaci si ho nebudú vedieť vynachváliť.

Fotografia z MX5

Meizu dávam veľké PLUS za manuálny režim fotoaparátu (aj keď nemá podporu pre RAW formáty), vďaka ktorému nastavíte vami požadovanú úroveň expozície, hodnoty ISO, ohniskovej vzdialenosti či rýchlosť uzávierky. Ten bude ale užitočný predovšetkým za použitia statívu. V aplikácii sa taktiež nachádzajú ďalšie užitočné foto režimy, vrátane panorámy alebo takzvaného ‚krásneho‘ záberu so softvérovým skrášlením tváre.

MX5 zvládne okrem spomaleného pohybu natáčať aj 4K videá. Za zmienku stojí možnosť zachytiť až 100 snímkov za sekundu pri HD kvalite, čo ocenia najmä aktívni ľudia.

meizu-mx5-5

Priemerná výdrž a podarené UI

Keď nehráte náročné herné tituly a jas displeja nie je neustále na najvyššej možnej úrovni, zabudovaná 3,150 mAh batéria zabezpečí aj pri mierne náročnejšom používaní klasickú výdrž – teda jeden celý deň. Keby to ale záležalo na mne, určite by som hrúbke tenkej konštrukcie prihodil kúsok milimetra a siahol po batérii s väčšou kapacitou.

MX5 som ráno odpojil z nabíjačky a večer pred spánkom mi ukazovalo približne 10 až 15% zostávajúcej energie. Hranie graficky nenáročnej hry zobralo za jednu hodinu zhruba 7%. Nabíjanie však trvalo s použitím neoriginálneho príslušenstva takmer celé 3 hodiny. Meizu ale uvádza, že integrovaná technológia mCharge dokáže doplniť za 40 minút až 60% z celkovej kapacity, pričom stačí nabíjať prostredníctvom priloženého napájacieho adaptéra.

S50810-103445
S50815-153825
S50816-111728
S50816-233042
S50816-233048
S50816-233053
S50816-233059
S50816-233106
S50816-233212
S50816-233136
S50816-233131
S50816-233122
S50816-233113
S50816-232621
S50816-232650
Meizu MX5 a jeho výdrž

V útrobách smartfónu nájdeme ambicióznu novinku na trhu s čipsetmi – 28nm MediaTek Helio X10. Ide o 64-bitový kúsok kremíku s 8-jadovým procesorom na takte 2,2 GHz a grafickým procesorom strednej triedy PowerVR G6200. V kombinácii so 64-bitovým Flyme OS vo verzii 4.5 tak dosiahol čínsky výrobca takmer ideálny výsledok, ktorý zabezpečí perfektný používateľský zážitok bez akéhokoľvek sekania, prehrievania, veľkej spotreby energie alebo oneskorených reakcií. 3 GB operačná pamäť navyše umožní bezproblémový chod multitaskingu.

V redakcii sme mali model so 16 GB interným úložiskom, ktoré mi ani zďaleka nestačilo, keďže som ho nemohol rozšíriť externým doplnkom. Celý systém zaberá až takmer 3 GB; po prvotnom spustení mi ukazovalo dostupných cez 10 GB, pričom sme mali pri testovaní 16 GB verziu MX5

Nadstavbu systému Flyme 4.5 – založenú na Android 5.0.1 – obliekli softvéroví inžinieri z Meizu do jednoduchého ‚flat‘ kabátu, podobnému LG UX 4.0 z vlajkovej lode G4. Vytkol by som však v tejto oblasti hlavne neúplnú lokalizáciu do slovenského jazyka, nejde ale o nič veľké. Jedine, že by niekomu prekážal nezrozumiteľný zoznam aktualizačných zmien. Tak isto ma vedela občas vytočiť notifikácia jednej z predinštalovaných aplikácií od výrobcu. Pre šikovného používateľa to ale nebude žiadny väčší problém. V systémových nastaveniach nájdete niekoľko inteligentných gest či inteligentné virtuálne tlačidlo umožňujúce uľahčenie ovládania. Nadstavba má aj integrovanú funkciu na zmenu výzoru používateľského prostredia.

meizu-mx5-6

Nadstavba vás bude stále otravovať s vytvorením alebo prihlásením sa do osobného účtu Flyme, prostredníctvom ktorého nadobudnete hneď niekoľko výhod. Medzi tie väčšie patrí ‚cloud‘ úložisko od výrobcu či posielanie správ iným používateľom Meizu smartfónov cez SMS aplikáciu úplne zdarma. Aplikácia na prehrávanie hudby obsahuje online knižnicu s čínskymi hitmi, ktorá je pre nás tak trošku zbytočná. Nájdete v nej aj veľmi zaujímavú funkciu – tzv. ‚DiracHD Sound‘, čo umožní po pripojení vybraných druhov slúchadiel ešte kvalitnejšie prehrávanie hudby. Osobne som ale ani jednu z pred-inštalovaných aplikácií od Meizu vôbec nepoužíval, všetky viete nahradiť dobrými alternatívami z obchodu Google Play.

Senzor na odtlačky prstov funguje z každého možného uhla – to znamená, že môžete priložiť konček prsta z akejkoľvek strany čítačky. Overenie prebehne behom sekundy a bez zbytočných komplikácií. Musím priznať, pohodlnejšiu biometrickú technológiu vo výbave smartfónu som doteraz ešte nevyskúšal.

2G, 3G aj 4G

Čo sa týka konektivity, väčšina používateľov mať problém určite nebude. MX5 však chýba podpora pre dôležité 800 MHz pásmo, čo znamená, že pripojenie ku 4G sieti môže byť tak trošku v niektorých oblastiach Slovenska obmedzené, predovšetkým na vidieku alebo priamo v budovách. S 3G konektivitou by už ale nemal byť žiadny problém.

Podporované frekvencie:
2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
3G: WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
4G: FDD-LTE 1800/2100 MHz

[table id=48 /]

meizu-mx5-8

5 dôvodov prečo MX5

Oplatí sa teda investícia? Pokiaľ mám byť stručný, tak určite áno, no nesmie vám záležať na možnosti rozšírenia úložného priestoru prostredníctvom microSD alebo na prítomnosti optickej stabilizácie obrazu. Nižšie nájdete 5 jednoduchých dôvodov, ktoré by mohli nerozhodného zákazníka presvedčiť ku kúpe.

  1. Nízka cena – za bezkonkurenčnú sumu plus/mínus 300 eur za 16 GB verziu dostanete náklad moderných technológií s elegantným hliníkovým dizajnom.
  2. Pekná hliníková konštrukcia – ten, kto miluje precízne spracovaný kov, si určite pri MX5 príde na svoje.
  3. Výborný fotoaparát – vďaka prítomnosti laseru vám už neujde žiadna nečakaná situácia. Zábery sú navyše vďaka vylepšeným softvérovým algoritmom opäť bližšie k realite.
  4. Optimalizovaný systém – nadstavba operačného systému Flyme 4.5 predstavuje jednu z najlepších nadstavieb na trhu so smartfónmi. Má rýchle reakcie, pekne spracované používateľské prostredie a predovšetkým množstvo nadštandardných funkcií.
  5. Podpora pre dve SIM karty – smartfón dokáže fungovať aj pri dvoch aktívnych kartách od rôznych mobilných operátorov. Vy si len vyberiete, ktorá má poskytovať prístup k dátovej sieti.

[yop_poll id=“42″]

Za zapožičanie Meizu MX5 ďakujeme e-shopu www.xiaomiforsale.com

Vaše otázky, naše odpovede

OTÁZKA (Pato): „Je pravda že display pri bielej farbe má nádych do žltej? btw. prečo je problém s dostupnosťou zlatej farby? Viete prezistiť u predajcu? Dostupnosť poprípade kedy bude

ODPOVEĎ: Ten ‚nádych‘ sa dá regulovať v nastaveniach zobrazovacej jednotky, ide o teplotu farieb. O zlatej farbe nič konkrétnejšie zatiaľ nevieme, bude však zrejme po nej veľký dopyt, tak sa chce výrobca dostatočne pripraviť.


OTÁZKA (Owl): „Hlasitost reproduktora v dB? Subjektivny dojem z repro a sluchadiel? Skusenosti s rootom, ktory je udajne od vyroby umozneny. Vdaka za info

ODPOVEĎ: Asi 80 dB. Audio výstup MX5 nie je vôbec zlý, avšak nedosahuje takú kvalitu, akou disponuje Xiaomi Mi Noto Pro s jeho Hi-Fi výbavou. Oprávnenia ROOT je možné nadobudnúť pomerne jednoduchým spôsobom, netreba inštalovať žiadne dodatočné aplikácie. Stačí iba zrealizovať pár klikov v nastaveniach Flyme účtu a hotovo.


OTÁZKA (AndroidPS): „Aký je rýchly a plynulý systém, zasekava sa po nainštalovani desiatok aplikácií ?

ODPOVEĎ: Systém Flyme 4.5 beží rovnako aj po nainštalovaní viacerý aplikácií – teda plynulo.


OTÁZKA (smurf): „ako je to s presnoustou GPS (aj pri dual-sim mode)? presa je to MediaTek… bude tiez v Ubuntu Verzii ako mx4 ? Androidu mam uz plne zuby…

ODPOVEĎ: GPS fungovalo takmer rovnako ako pri iných značkách smartfónov – nebolo to dokonalé, no ani najhoršie. Ubuntu verzia by sa mohla taktiež časom objaviť.


OTÁZKA (Pštrikiater®): „Koľko drží batéria?

ODPOVEĎ: Pokiaľ berieme do úvahy občasné čítanie noviniek v aplikácii sociálnej siete Facebook, nejaký ten telefonát – SMS, hudba alebo surfovanie na webe, celý deň by nemal byť problém.


OTÁZKA (Mato): „Aký rýchly je skener odtlačkov prstov, napríklad v porovnani s S6 alebo Iphone 6.Aká je celková optimalizácia systému, + ako je na tom prostredie s prekladom? Obsahuje v niektorých miestach čínštinu ?

ODPOVEĎ: Reakcie sú bleskové. Úroveň biometrickej technológie mTouch 2.0 by som ale zaradil do vyššieho levelu ako pri konkurenčných smartfónoch. Predsa len, ide o niečo modernejší produkt. Čínština je, ale tú som si všimol iba pri upozorneniach z aplikácií od Meizu alebo pri oznámení aktualizácie systému.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Meizu MX5 nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
8
Foto/video
9
Výdrž
8
Výkon
7
Softvér
8
Konštrukcia
10