Väčšinu dňa trávime podobne, ako vy, v práci. Pripravujeme pre vás články, spisujeme nápady, komunikujeme s našimi partnermi. Sú to bežné veci, na ktoré však potrebujeme spoľahlivé nástroje, ktoré nám po prvé, neublížia a po druhé, ktoré sú pohodlné.

Za môj čas v AndroidPortal.sk som vyskúšal niekoľko myšiek. Teraz som našiel presne takú, ktorá mi vyhovuje najviac a preto som sa rozhodol podeliť sa o to, čo si o nej myslím, ako som s ňou spokojný a v podstate so všetkým, čo som zistil počas jej používania. Verím, že takýto článok pomôže nejednému z vás, keďže väčšina z nás nepoužíva len telefóny a tablety, ale aj notebooky a počítače. Ak sa vám takýto článok páči, dajte mi vedieť v diskusii nižšie, rád pre vás pripravím ďalšie.

Tak poďme teda na to.

logitech-mx-master-2

Najlepšia bezdrôtová myška určená pre čo najväčší komfort pri práci

O čo sa jedná? Jedná sa o bezdrôtovú myš určenú pre čo najväčší komfort pri práci. Logitech ešte v roku 2009 predstavil už legendárnu bezdrôtovú myšku Performance Mouse MX, ktorá sa stala ikonou produktivity. Zvykol som si na ňu až tak, že som ju používal až do chvíle, kým sa mi doslova pod ruky nedostalo jej pokračovanie. A prečo rovno článok? Pretože je výborná. Možno ešte o niečo lepšia, než výborná.

Logitech totiž ponechal všetko to, vďaka čomu bola prvá Performance Mouse MX tak dobrá, odstránil nedostatky a ešte pridal niekoľko skutočne zaujímavých vylepšení. Zmenou prešiel celý dizajn myšky, ktorá je vďaka tomu ešte ergonomickejšia, než jej prvá verzia. Za zmienku stojí miesto pre palec, ktoré má dokonca skryté tlačidlo. Stačí mierne zatlačiť a v mojom prípade sa aktivuje kombinácia ALT+TAB vo Windowse, pre ešte rýchlejšie prepnutie sa medzi jednotlivými spustenými programami.

Koliesko pre scrollovanie do boku ako novinka

Pri palci ešte chvíľu ostanem. Pribudlo totiž nové koliesko pre horizontálne scrollovanie (do bokov), ktoré je situované hneď nad palcom. Možno sa pýtate, na čo vám bude koliesko pre horizontálne scrollovanie? Čoraz viac a viac ľudí, vrátane nás, začína pracovať alebo už pracuje s videom. Scrollovanie do boku je perfektná vec, keď potrebujete prejsť cez časovú os rýchlo, alebo pomaly a s väčšou presnosťou. To isté platí aj pri úprave fotografií či v iných programoch, ktoré pracujú na podobnom princípe. Celá časť určená pre palec je potiahnutá zaujímavým polygon vzorom, ktorý pôsobí minimalisticky a moderne. *Palec hore*!

Na prednej strane myšky nájdete micro-USB port, ktorým nabijete tohto hlodavca. Na spodnej strane nájdete ovládacie prvky, ako napríklad posuvné tlačidlo pre vypnutie a zapnutie myšky, tlačidlo pre pripojenie myšky k zariadeniu a ovládací prvok pre prepínanie sa medzi zariadeniami, ku ktorým je myška pripojená, resp. s ktorými je myška spárovaná. Nechýba samozrejme ani laserový snímač.

Používanie MX Master je naozaj skvelé. Palec má konečne svoje miesto a aj napriek tomu, že som doteraz preferoval myšky bez nejakej plošinky pre palec, som si zvykol veľmi rýchlo a už by som nemenil. Okrem toho, myška sa dá k notebooku alebo PC pripojiť už aj cez Bluetooth Smart, takže nepotrebujete ani tradičný malý USB dongle či kábel.

logitech-options

Spojenie s počítačom sem tam dobré, sem tam trefa vedľa

Spárovanie myšky s Windowsom bolo sladkokyslé. Prvýkrát to fungovalo hneď na prvýkrát, bez akýchkoľvek problém. Druhýkrát som si najskôr musel stiahnuť program Logitech Options. Hneď ako som tento program nainštaloval už myška fungovala tak, ako mala. Keď už som pri Logitech Options, je to perfektný program pre správu nie len jednej ale aj viacerých Logitech myšiek. Môžete v ňom nastaviť všetko, čo myška ponúka. Zmeníte teda funkcie jednotlivých tlačidiel, nastavíte citlivosť, skontrolujete na koľko percent je myška nabitá a oveľa viac.

Chceli by ste ju vyskúšať aj vy? Kúpte si ju online za necelých 80 €.

logitech-mx-master-5

Na čo som si zvykol taktiež veľmi rýchlo, ba dokonca po pár minútach je perfektné koliesko, ktorým disponovala už prvá verzia Performance MX. Pri pomalom scrollovaní je klasické „klikacie,“ teda ide pomaličky a pri každom potočení akoby klikne. Keď ho však roztočíte rýchlejšie, začne sa točiť voľne, bez akéhokoľvek zvuku či brzdenia. Využil som to hlavne na sociálnych sieťach, kde som musel veľa scrollovať, aby som našiel to, čo potrebujem, poprípade pri dlhšom zozname súborov. Keď bude koliesko pomaly zastávať, automaticky sa prepne do „klikacieho“ režimu. Veľmi podarené riešenie. Ak by ste však chceli mať zapnutý tzv. free spin režim stále, stačí stlačiť tlačidlo, ktoré sa nachádza hneď nad kolieskom.

Čo sa týka toho, aká dobrá je táto myška v tom, na čo je určená, teda na myškovanie, odpoveď je jednoduchá. Je vynikajúca. A to hovorím bez toho, aby som od Logitechu čokoľvek dostal. Myšku len testujem a pár týždňoch poputuje späť do Logitechu, takže ak ju budem chcieť, budem si ju musieť kúpiť. A že ju teda chcem! Je presná, responzívna, dokonca aj ťažká je tak akurát. Tlačidlá klikajú presne tak, ako by mali a batéria vám vydrží približne 40 dní.

Myšky pre ľavákov nikto nekupoval. Ani ľaváci.

Nevýhoda? Ľaváci. Na vás Logitech zabudol. Táto myška je aspoň podľa toho, čo sa mi podarilo zistiť, dostupná len v prevedení pre pravákov. Logitech zvykol vyrábať aj myšky špeciálne pre ľavákov, no podľa vyjadrenia spoločnosti ich nikto nepoužíval, tak s tým prestali. Dokonca tvrdia aj to, že veľa ľavákov aj tak myšku ovláda pravou rukou.

To ma privádza k zhrnutiu toho, čo sa mi páči a čo nie. Je to recenzia, resp. spísanie pocitov z používania myšky a nie high-end smartfónu, takže budem čo najstručnejší.

Logitech MX Master je pohodlná, presná, rýchla myška, ktorá vo svete produktivity a práce nemá konkurenciu. Spoločnosť vylepšila presne to, čo mala a odstránila presne tie chyby, ktoré ľuďom na prvej verzii prekážali najviac.

Menej sa mi páči fakt, že MX Master nie je dostupná aj pre ľavákov a taktiež cena, ktorá atakuje 100 eurovú hranicu. To je dosť aj pre mechanickú klávesnicu a nie malú myšku. Za tieto peniaze by som privítal aj rozšírenejší softvér, ktorý by poskytol viac možností pre natavenie jednotlivých tlačidiel.

Tak ako teda? Oplatí sa za to vyhodiť 100 eur?

Ak vám nie je ľúto obetovať takmer 100 eur za myšku, tak jednoznačne áno. Za svoje peniaze dostanete takmer perfektnú myšku pre prácu. Nedá sa však tvrdiť, že by mi vyhovovala aj v hrách. CS:GO predsa len hrám s klasickou, optickou myškou napojenou k PC cez káblik. Ak ale chcete ultimátny komfort a to najlepšie, čo momentálne bezdrôtové myšky ponúkajú, MX Master by mala byť vašou prvou voľbou.

logitech-mx-anywhere-2-1

Menší súrodenec – Logitech MX Anywhere 2

Do redakcie nám Logitech spolu s MX Master poslal aj myšku určenú pre cestovanie, resp. k notebookom. MX Anywhere 2 je myška, ktorá je podstatne menšia, no ladená do podobného ducha ako jej väčší súrodenec. Chýba však pohodlná plošinka pre palec a celkovo môže byť pre niektorých ľudí, vrátane mňa až príliš malá.

To však nemusí hneď byť nevýhoda. Anywhere 2 vďaka tomu ľahko využijete či už na vlastnom stehne, v stiesnenom vlaku, autobuse alebo v lietadle. Inými slovami, je perfektná pre cestovanie. Využíva rovnaký softvér ako MX Master, v ktorom si môžete nastaviť všetky tlačidlá presne podľa seba a v taške vám nezaberie takmer žiadne miesto.

Tlačidlá sú opäť vynikajúce a to isté platí aj o koliesku. Vďaka Darkfield technológii je myška rýchla, presná a pracuje sa s ňou skutočne príjemne. K počítaču alebo notebooku ju pripojíte tromi spôsobmi. Môžete tak spraviť cez USB kábel, USB dongle alebo cez Bluetooth.

Ideálnym scenárom by bolo vlastniť obe myšky, jednu pre svoj desktopový počítač, druhú pre notebook. Vzhľadom na cenu, ktorá sa pri MX Anywhere 2 pohybuje na hranici 80 eur to však nemusí byť vždy možné, keďže veľa ľudí, ktorí by len na dve myšky minuli takmer 200 eur nie je. Ak vám však takéto prostriedky nerobia problém, pod ruky sa vám dostane dvojica myšiek, ktoré skutočne stoja za to a ktoré budú fungovať presne tak, ako to od nich budete očakávať.

TIP: Kúpiť Logitech MX Master za 78,50 €.

PREHĽAD RECENZIE
Ergonómia
9
Konštrukčné spracovanie
9
Konektivita
8