Qualcomm Snapdragon

Výkonné procesory pre mobilné zariadenia výrobcu Qualcomm sa stali synonymom kvality a výkonu, hlavne séria „800“, aj keď bol Snapdragon 810 trochu sklamaním hlavne z dôvodu prehrievania.

Tento výrobca čipov zo San Diega si pripravil pre výrobcov mobilných zariadení novú zbraň v podobe procesora Snapdragon 820, ktorý bude predstavený už vo veľmi blízkej budúcnosti, pravdepodobne 11. augusta.

Snapdragon 820 bude vyrábaný FinFET procesom, zrejme 14 nm technológiou Samsungu. Práve o spolupráci Samsungu a Qualcommu sa v minulosti objavilo množstvo informácií.

Snapdragon 820 bude založený na vlastných procesorových jadrách výrobcu ARMv8-A, známych pod označením Kryo, namiesto Cortex A57 a A53 jadier, ktoré sme našli v čipe Snapdragon 810.

SnapdragonDokonca sa objavili informácie, že procesor dokáže spracovať informácie z ultrazvukových vĺn, ktoré poslúžia na trojrozmerné vykresľovanie odtlačkov prstov, čoho výsledkom bude oveľa väčšia bezpečnosť oproti súčasnému 2D snímaniu.

Ako prvé zariadenia s týmto procesorom by mali vyrobiť výrobcovia HTC a Samsung, pričom sa objavlli zvesti o použití tohto čipu aj v nadchádzajúcom Nexus smartfóne.

Qualcomm sa dokonca možno vráti k štvorjadrovej architektúre, ktorá sa v minulosti ukázala ako veľmi efektívna.

Čo zaujímavé nás čaká v segmente „mobilného výkonu“ sa dozvieme už za pár dní.