Úvod Udalosti IFA 2015 IFA 2015: Čo všetko prinesie najväčšia európska šou spotrebiteľskej technológie?

IFA 2015: Čo všetko prinesie najväčšia európska šou spotrebiteľskej technológie?

Blíži sa jedno z najkrajších období roka a tu sú naše očakávania.

0
Podujatie IFA

Tohtoročné podujatie IFA otvorí svoje brány už 5. septembra a potrvá nasledujúcich 5 dní. Novinky nám v nemeckom Berlíne ukáže Samsung, LG či ostrieľaná spoločnosť SONY, takže sa skutočne máme na čo tešiť. A keďže už zostáva iba pár dní, niektorí výrobcovia začínajú zverejňovať aj chrumkavé upútavky.

Hoci sme tento rok videli veľa nových vlajkových lodí, určite ešte niečo zaujímavé zostalo nepredstavené. Najväčšie nádeje vkladáme do japonského výrobcu a jeho nadchádzajúcej hi-tech generácie z modelovej rady Xperia Z, pričom sa zrejme dočkáme až dvoch veľkostne rozdielnych modelov, ktoré ponesú označenie Xperia Z5 a Z5 Compact. Svetlo sveta môže ale uzrieť i kompaktný tablet Xperia Z5 Tablet Compact.

Vraj Sony Xperia Z5 a Z5 Compact
Vraj Sony Xperia Z5 a Z5 Compact

Ukáže HTC ‚hrdinský‘ smartfón?

Mnohí veria, že na IFA 2015 odhalí LG unikátny smartfón so zahnutou zobrazovacou jednotkou. Doteraz sme však nevideli žiadne náznaky formou únikov, takže šance nie sú v tomto prípade zrovna najväčšie. Prekvapiť môže aj problémami zmietané HTC, nakoľko nás posledné dni zaujali horúce špekulácie súvisiace s takzvaným ‚hrdinským‘ smartfónom pod označením O2. Ten by mal poháňať energeticky efektívny čipset Snapdragon 820 od Qualcommu, vyrobený prostredníctvom moderného 14nm procesu. Podľa odborníkov ho ale predstaví až koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka ako vylepšenú náhradu za súčasnú vlajkovú loď One M9, takže sa budeme musieť zatiaľ uskromniť aspoň so strednou triedou.

Koncept HTC O2
Koncept HTC O2

Internetom dokonca nedávno kolovalo zopár informácií o záhadnej modelovej rade Samsung Galaxy O, ktorá mala vzniknúť vďaka spolupráci so spoločnosťou Oculus. Či budú mať čerstvé modely (Galaxy O5 a Galaxy O7?) niečo spoločné s virtuálnou realitou, je však stále neznáme. Samsung nepochybne vystaví aj dva nedávno predstavené phablety Note5 a S6 edge+, vrátane množstva inteligentných domácich spotrebičov, ako sú napríklad práčky, chladničky alebo televízory.

Nebude chýbať ani Čína

IFA 2015 sa bez akýchkoľvek pochýb zúčastnia aj dvaja giganti z ďalekej Číny – Lenovo a Huawei. Prvý z menovaných podľa všetkého ukáže netradičný ‚selfie‘ kúsok Vibe S1, o ktorom sme už pred pár dňami pár slov napísali. Niektoré popredné médiá rovnako avizujú príchod Lenovo Vibe X3, inými slovami menšej špecialitky pre hudobných nadšencov. Renomovaný čínsky výrobca Huawei nás zase môže prekvapiť celokovovým phabletom Mate S, nazývaným aj ako Mate 7S či Mate 8, ktorý by mal mať v hardvérovej výbave až 5,7-palcový Full HD displej, čipset Kirin 935, 3 GB operačnú pamäť alebo 20 MPx hlavný a 8 MPx predný fotoaparát.

Lenovo Vibe X3
Lenovo Vibe X3

A čo smartwatch?

Taktiež uvidíme niekoľko čerstvých nositeľných zariadení, vrátane vynovených smartwatch Moto 360 od Motoroly alebo kovové hodinky Gear S2 s okrúhlym ciferníkom, pekným používateľským prostredím a so značkou Samsung. Niečo podobné s veľkou pravdepodobnosťou predstaví ďalší gigant z Južnej Kórey, spoločnosť LG, od ktorej očakávame nástupcu za LG G Watch R so slotom na SIM kartu mobilného operátora, 3.5 milimetrovým jackom a funkcionalitou Wi-Fi Direct. Novú generáciu Zenwatch potvrdil aj ASUS, pričom v upútavke zároveň poodhalil neznámy smartfón, monitor či notebook.

Samsung Gear S2
Samsung Gear S2

My vás samozrejme budeme počas celej doby podujatia IFA 2015 aktuálne informovať o všetkých dôležitých technologických novinkách, ktoré v Berlíne od 5. do 10. septembra oficiálne predstavia, takže nás určite nezabudnite sledovať. Avšak, mnohé spoločnosti začínajú s tlačovými konferenciami už od 2. septembra, takže radšej buďte pripravení o pár dní skôr.

IFA 2015
IFA 2015