Úvod Zaujímavosti Dopravný úrad zverejnil nové pravidlá pre používanie dronov. Toto je možné len...

Dopravný úrad zverejnil nové pravidlá pre používanie dronov. Toto je možné len na Slovensku!

Výdobytky modernej doby sú aj nebezpečné. Reguláciou chce preto štát chrániť naše zdravie.

85
Dron (foto: wikimedia.org)

Pokiaľ máte vo vlastníctve bezpilotné lietadlo na tzv. diaľkové ovládanie, prezývané ako ‚dron‘, určite by ste nemali prehliadnuť aktualizované podmienky, ktoré musíte dodržiavať pri jeho používaní v otvorenom priestranstve. Tie vošli do platnosti 19. augusta 2015.

Po novom sa drony rozdeľujú do dvoch váhovo odlišných kategórií, čo je vlastne reakciou na čoraz ľahšie a rozmerovo menšie modely. Prvá hovorí o zariadeniach do 0,5 kilogramu, ďalšia zase o tých, ktorých váha nepresahuje rovných 20 kg. Každej sa pritom v rozhodnutí 1/2015 slovenskej leteckej autority týkajú odlišné pravidlá. Zákaz lietať nad zaľudnenými oblasťami platí však pre obe kategórie.

Na celú záležitosť upozornil web zive.sk.

Cieľom aktualizovaných pravidiel je zabezpečiť dostatočnú ochranu pred zranením iných ľudí či osobného súkromia, nakoľko je možné k viacerým modelom pripevniť aj externú kameru. V takom prípade je už ale nevyhnutné lietajúcu hračku zaregistrovať na dopravnom úrade, pričom používateľ platí iba za vydanie leteckého povolenia s dĺžkou platnosti 12 mesiacov. Takýto poplatok má predstavovať sumu až 600 EUR a prvé predĺženie povolenia vyjde na ďalších 360 EUR, informuje konzervativnyvyber.sk.

Drony patria medzi čoraz populárnejšie spotrebiteľské produkty. S enormným nárastom dopytu sa však objavila i hlasná vlna kritiky, na základe ktorej následne prispôsobili mnohé vlády svoju legislatívu.

Čo hovoríte na nové pravidlá používania bezpilotných lietadiel? Zmenili by ste niečo?