Úvod Novinky Android Výskumníci v Androide objavili ďalšiu bezpečnostnú dieru: V ohrození môžete byť aj...

Výskumníci v Androide objavili ďalšiu bezpečnostnú dieru: V ohrození môžete byť aj vy!

3

Výskumníci zo Zimperium Mobile Security dnes ráno oznámili objavenie novej bezpečnostnej diery v Androide, ktorá sa týka systému starajúceho sa o MMS správy. Chyba dostala pomenovanie „Stagefright“ a ovplyvňovať má približne 950 miliónov Android zariadení po celom svete. Najzraniteľnejšie zariadenia majú byť tie, ktoré bežia na verziách operačného systému spred verzie Jelly Bean. Google už zaslal opravu jednotlivým výrobcom, no drvivá väčšina ju zatiaľ nespracovala.

Firma Zimperium nezverjnila bližšie informácie o chybe, pričom čakať sa má na konferenciu Black Hat, ktorá sa koná budúci mesiac. Problém sa má týkať toho, ako operačný systém pracuje s videom, špecificky vo funkcionalite MMS. Útočníci by tak do vášho zariadenia mohli poslať škodlivý kód, ktorý by sa tváril ako video súbor. Po prijatí takejto správy by útočník získal schopnosť spúšťať ďalšie príkazy na diaľku, čím by teoreticky mohol využiť mikrofón, fotoaparáty a ďalšie základné funkcie zariadenia. Tak, ako to už pri podobných útokoch býva zvykom, správu by ste si ani nemuseli pozrieť.

Google mal podľa dostupných informácií dosť problémov s nakódovaním opravy, no to ani zďaleka nemusí byť najťažšia vec na celom procese. Spomínanú opravu totiž musia spracovať jednotliví výrobcovia, otestovať ju a následne zaslať na všetky zariadenia.