foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlin

Venezuela aktuálne zažíva veľkú hospodársku krízu, ktorá sa postarala o jednu technologickú zaujímavosť. Vďaka prudkej inflácii raketovo stúpla cena elektroniky ale aj ostatných produktov.

Ako dobrý príklad poslúži iPhone 6, ktorý je známy a hlavne často kritizovaný za svoju cenovku.

Venezuelský Bolivar – mena krajiny má dva oficiálne kurzy, 6,3 a 12 bolivarov za dolár, ktoré vláda používa pre výpočet nákupných cien rôznych náležitostí a potrieb.

Inflácia vo Venezuele dosahuje astronomických výšok a v kombinácii s nedostatkom technologických produktov v krajine akými sú aj smartfóny, stúpla cena nového iPhone 6 na čiernom trhu až na hranicu 47 619 dolárov.

Jeden dolár vás totižto teraz bude stáť 456 bolivarov.

Ak budete mať šťastie, smartfón strednej triedy zoženiete napríklad za približne 17 000 bolivarov, čo je tak 2,3 násobok minimálnej mesačnej mzdy v krajine, spomínaný iPhone 6 vás bude stáť teda 300 000 bolivarov.

Ak sa pohybujete po Venezuele a už ste majiteľom nejakého pekného a schopného smartfónu, majte sa na pozore.

Konzultant renomovanej agentúry Bloomberg varuje, že ak sa s takýmto smartfónom objavíte na ulici, s veľkou pravdepodobnosťou vám ho niekto ukradne, keďže sú smartfóny aktuálne vysoko nedostatkovým tovarom a dajú sa zároveň na čiernom trhu pekne speňažiť.

Ak sa cez leto chystáte na exotickú dovolenku, Venezuelu radšej zo svojich predstáv vyškrtnite.