Mobilný priemysel sa vyvíja rýchlosťou sveta, pričom dnes nie je problém vybrať si z pomedzi množstva smartfónov, ktoré ponúkajú displej aj s až Quad HD rozlíšením, 20 MPix fotoaparátom či záznamom videa v 4K rozlíšení.

Ktoré smartfóny, resp. mobilné telefóny boli však v oblasti kvality displeja, fotoaparátu a video záznamu priekopníkmi? Pozrite sa na etablovanú trojicu, z ktorej ste určite mnohí niektoré zariadenie vlastnili.

 

 

 

Displej – Samsung Galaxy Note

Displej je jeden z najdôležitejších a najdrahších hardvérových komponentov smartfónu. Prostredníctvom neho konzumujeme všetky informácie, aplikácie či hry a čím kvalitnejší tým lepšie.

Prvým smartfónom s HD rozlíšením bol Samsung Galaxy Note, ktorý v tedy ponúkal ultimátne rozlíšenie 800 x 1280 pixelov s hustotou 285 ppi pri uhlopriečke 5,3 palca. Oku lahodili pestré farby a nekompromisné zobrazovanie čiernej vďaka Super AMOLED technológii.

fb2e914bd3cd6cec6da7ff94db8e6e7d

Fotoaparát – Nokia N95

Fotoaparáty v dnešných high-end smartfónoch dokážu zhotoviť špičkové snímky, ktoré doslova pochovali kompaktné fotoaparáty. Dnes ľudia fotia všetko a všade, vďaka čomu majú svoje zážitky skvele uchované vo svojich smartfónoch, počítačoch a cloudoch. Tomuto trendu sa prispôsobil aj trh, kde vývoj mobilných fotoaparátov nabral poriadne obrátky a priekopníkom v tejto oblasti bola Nokia so svojim modelom N95.

Aj keď N95-ka nie je prvým mobilným telefónom v 5 Mpix fotoaparátom, (Samsung SCH-S250), toto zariadenie navyše poskytovalo aj automatické zaostrovanie s optikou top výrobcu Carl Zeiss.

nokian95

Video záznam – Samsung Omnia HD

Aj keď zaznamenávanie videa so smartfónom nie je až také populárne ako fotografovanie, zachytiť zaujímavé momenty života dnes nie je problém ani v 4K rozlíšení. Stačí z vrecka vytiahnuť smartfón a okrem štandardného záznamu dokážete zhotoviť aj spomalené zábery či časozberné video vo vysokej kvalite.

Samsung Omnia HD bežal ešte na operačnom systéme Symbian a vôbec ako prvý smartfón dokázal zhotoviť video v 720p kvalite pri snímkovaní 24 fps. Postaral sa o to 8 MPix zadný snímač.

samsung_i8910hd_n9

Vlastnili ste niektoré z trojice zariadení? Ako ste s ním boli spokojní?