Ilustračný obrázok

Lobing softvérového, hudobného a filmového priemyslu je každým dňom agresívnejší. Dokazuje to aj čerstvý návrh zákona vlády Spojeného kráľovstva, podľa ktorého by mal narásť trest odňatia slobody z dvoch až na desať rokov pre každého, kto sa dopustí porušovania autorských práv sťahovaním alebo odosielaním dát.

Na celú záležitosť upozornil web Torrent Freak. „Súčasné dva roky nestačia aby dokázali odstrašiť porušovateľov, argumentujú právnici,“ uvádza v článku.

Pritvrdením trestov chcú tak odstrašiť potencionálnych kriminálnikov od online pirátstva a zabezpečiť ochranu biznisu, čím by teoreticky mali stúpnuť zisky spoločnostiam na danom spotrebiteľskom trhu.

Príležitostní piráti, ktorí si raz za čas stiahnu nejaký ten film alebo pár pesničiek, mať však strach z veľkého trestu až tak nemusia – nová legislatíva má byť totiž primárne zameraná predovšetkým na väčšie ‚ryby‘, teda prevádzkovateľov webov s nelegálnym obsahom a nie ich návštevníkov.

Chcú spätnú väzbu

Ako informuje torrentfreak.com, aby mohol nový návrh prejsť do ďalšieho levelu, je potrebné zapojiť aj verejnosť. Nedávno-spustené konzultácie majú teda umožniť výmenu názorov medzi podporovateľmi a opozíciou plánu vlády. A keďže ide o dosť citlivú tému, debata bude skutočne zaujímavá, pričom má trvať až do konca augusta. Po jej ukončení následne zverejnia jednotný súhrn.