Samsung Galaxy S6 edge

Aj keď mnohí zrejme predpovedali po tohtoročnom MWC juhokórejskému gigantovi skvelé obchodné výsledky, nestalo sa tak ani vďaka úspešným vlajkových lodiam. A hoci bol zaznamenaný lepší zisk oproti predchádzajúcemu kvartálu, v medzi-ročnom porovnaní je na tom Samsung stále zle.

Počas mesiacov apríl, máj a jún mala divízia Samsung Electronics – podľa predbežných informácií z webu KoreaTimes – získať na konto čistý operačný profit v prepočte zhruba 5,5 miliardy eur, čo je asi o 4% menej než profit z rovnakého obdobia minulého roka. Výnosy taktiež klesli, tie však až o 8,4 percenta.

Oproti minulému štvrťroku (január, február, marec) profit zase narástol o 1,87% a výnosy o 15,38%, takže je Samsung určite na lepšej ceste, ako bol koncom roka 2014. Rastúci trend musí ale udržať až do predstavenia novej generácie modelu Galaxy Note 5 a veľkého Galaxy S6 Plus, ktoré by v prípade úspechu vedeli veľmi dobre pomôcť pri získavaní strateného trhového podielu.

Podľa analytikov môže za zlé obchodné výsledky malý záujem o hi-tech smartfóny. „Čísla sú zlé. Pád v predajoch z časti odráža neschopnosť predať viac kľúčových produktov,“ uviedla Lee Ka-keun, analytička z KB Securities. Podľa jej slov sa údajne vlajkovej lodi Galaxy S6 a S6 edge nedarí až tak, ako výrobca pôvodne plánoval.

Samsung predal oproti interným očakávaniam menej smartfónov, čo môžeme zároveň považovať za dôvod nižšieho profitu v komponentovom biznise spoločnosti.

Juhokórejský výrobca však tvrdí, že jeho predaje negatívne ovplyvňujú dostupné mobilné telefóny z Číny. „Trh so smartfónmi nebol silný. Lacné čínske telefóny zväčšili svoj podiel a Samsung bol pasívny pri spustení drahých reklamných kampaní.

Ide teda z veľkej časti o problém, ktorý momentálne trápi viacerých TOP výrobcov.

Oficiálne výsledky obchodnej aktivity z druhého štvrťroku 2015 by mali byť k dispozícii koncom tohto mesiaca.