Úvod Novinky Aktuálne Facebook, Google, HP a ďalší giganti podporili Samsung v patentovom boji s...

Facebook, Google, HP a ďalší giganti podporili Samsung v patentovom boji s Apple

Nastane veľký zvrat na patentovom bojisku dvoch populárnych výrobcov spotrebnej elektroniky?

4
Samsung vs. Apple

Nesúhlasia so súdnym rozhodnutím, podľa ktorého má juhokórejsky výrobca dávať časť nadobudnutého profitu z patentovo-sporných mobilných zariadení priamo do vrecka spoločnosti Apple.

Reč je o technologických gigantoch zo Silicon Valley a ich veľkej petícii, ktorou chcú podporiť nie len Samsung, ale aj budúcnosť inovácií. „Rozhodnutie bude viesť k absurdným výsledkom a katastrofálnemu vplyvu na spoločnosti, ktoré investovali miliardy dolárov na výskum a vývoj technológií a ich komponentov,“ znie časť textu v liste, pričom ten bol príslušným sudcom doručený ešte začiatkom tohto mesiaca, informoval web Inside Sources.

Skupina svoju podporu argumentuje tým, že moderné spotrebiteľské zariadenia sú dosť komplexné, takže pozostávajú z viacerých komponentov. Tie však predstavujú súčasť nie jedného, ale viacerých typov produktov. „Pokiaľ použitie niektorého z týchto komponentov môže predstavovať dôvod pre začatie súdneho procesu, každá spoločnosť bude vinná z porušovania patentu, čo spôsobí potlačenie inovácie,“ uvádza v článku The Verge.

Patent dizajnu môže pokrývať vzhľad jednej malej časti grafického používateľského rozhrania, ako napríklad tvar ikonky. Táto časť – pár riadkov z obrovského kódu – sa môže zobrazovať pri používaní produktu iba raz za čas, avšak rozhodnutie umožňuje vlastníkovi patentu brať celý profit, generovaný daným produktom alebo platformou, hoci sporný element nie je až tak pre používateľa významný a je zároveň súčasťou obrovského celku,“ pokračuje text od skupiny, kde nechýba ani Google, HP, eBay alebo Dell.

V máji prikázal americký súd spoločnosti Samsung, aby zaplatila Apple viac ako pol miliardy amerických dolárov za škody, ktoré mali vzniknúť neoprávneným využívaním patentovaných dizajnov pri výrobe smartfónov. Juhokórejský gigant mal však ešte pred týmto rozhodnutím zaplatiť sumu cez jednu miliardu dolárov, čo vzišlo zo staršej patentovej ťahanice, kde boli problémom predovšetkým zaoblenia rohov konštrukcie alebo tvary ikon aplikácií. V tomto prípade obvinili sudcovia Samsung z porušovania až šiestich patentov z pôvodne-navrhovaných siedmych.