September sa pomaly ale isto blíži a s ním aj predstavenie nového zariadenia z Note série. Samsungu sa tento rok zatiaľ darí. S vlajkovou loďou Galaxy S6 ukázal, že ešte stále vie robiť prémiové smartfóny a aj procesory Exynos sú opäť raz na vrchole.

Galaxy Note 4 minulý rok potešil pravdepodobne každého fanúšika smartfónov. Výkonné komponenty a vylepšený dizajn z Note 3 v kombinácii s S-Pen mu opäť raz zabezpečili titul najlepšieho Android phabletu roka. Nový Note 5 to teda bude mať ťažké. Toto zariadenie je známe aj ako Project Noble. Možno si pamätáte, že Galaxy S6 mal krycie meno Project Zero. Zdá sa teda že sa môžeme tešiť na luxusný dizajn a výkonné komponenty.

Elegantný dizajn

Podľa rôznych neoficiálnych správ sa môžeme domnievať, že Note 5 ponúkne podobný hliníkovo-sklenený mix, podobne ako Galaxy S6. Na vymeniteľnú batériu teda môžeme zabudnúť. Hrúbka konštrukcie má byť 7,9 mm. To z Note 5 ani zďaleka nespraví najtenší smartfón roka, ale aspoň zostane dostatok miesta pre veľkú batériu.

Špekuluje sa aj o verzii Note 5 so zakriveným displejom. Po čase sa však ukázalo, že možno ide o Samsung Galaxy S6 edge Plus.

Samsung GALAXY S6 edgePlus na FOTO: Pôjde o väčšiu vlajkovú loď S6 edge s až 5.5″ displejom

Samsung-Galaxy-Note-Stylus-Patent-2
Samsung-Galaxy-Note-Stylus-patent-1

Galaxy Note 5 by tiež mal byť jeden z prvých smartfónov s USB type-C portom. Ten môžete do zariadenia vsunúť z oboch strán, čo je skvelé. Ešte lepšie je však 4K streamovanie videa či rýchlejšie nabíjanie batérie.

Ďalším dizajnovým vylepšením by mal byť nový mechanizmus vyberania pera. To z doku po novom dostanete aj hlasovým príkazom, či gestom. Usudzujeme tak z nového patentu. Pero sa bude automaticky vysúvať vďaka dvojici elektromagnetov.

Prečítajte si: Samsung si pre NOTE 5 patentoval technológiu, ktorá v prípade potreby vysunie S Pen

Displej s vysokým rozlíšením

Veľmi často sa hovorí o tom, že Note 5 môže byť prvý smartfón so 4K displejom. To znamená, že juhokórejský výrobca do zobrazovacieho panelu, ktorý nemá ani 6 palcov, napchá viac než osem miliónov pixelov. Konkrétne sa tu bavíme o obrazovke s rozlíšením 3840 x 2160. Ešte pred rokom sme na CES 2014 obdivovali 4K inteligentné televízory a o niekoľko mesiacov budeme niečo podobné nosiť vo vrecku.

Otázkou však je, na čo niekomu bude 4K telefón. Väčšina trhu sa iba neochotne začína prikláňať ku QHD (2560 x 1440p) panelom. Výrobcovia ako HTC či Sony ich do svojich vlajkových lodí dokonca nedali a ostali pri starom dobrom full HD. Nuž, výhod je niekoľko. Môžete napríklad pozerať 4K video v natívnom rozlíšení a obrovské množstvo pixelov sa zíde aj pri VR headsetoch.

Čo sa týka uhlopriečky displeja, Samsung Galaxy Note 5 pravdepodobne ponúkne 5,9 a prípadný (edge) variant so zakrivenými bokmi 5,78 palcov.

V poslednom čase sú však správy o 4K displeji v Note 5 menej presvedčivé. Hovorí sa, že pre Samsung bude produkcia obrovského množstva tak jemných panelov príliš náročná, nehovoriac o komponentoch pre prípadný zakrivený model. V septembri tak pravdepodobne uvidíme „iba“ nový QHD (2560 x 1440p) Super AMOLED displej so subpixelmi usporiadanými do diamantového vzoru.

Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-1
Koncept Galaxy Note 5
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-2
samsung-galaxy-note-5-koncept-2
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-3
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-4
samsung-galaxy-note-5-koncept-3
Samsung-Galaxy-Note-5-edge-renders
Samsung-Galaxy-Note-5-edge-renders (1)
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-5
Samsung-Galaxy-Note-5-edge-renders (6)
Samsung-Galaxy-Note-5-koncept-6
Samsung-Galaxy-Note-5-edge-renders (3)
Vizuálny koncept Galaxy Note 5 a S6 edge Plus
Samsung-Galaxy-Note-5-edge-renders (4)
Koncept Galaxy Note 5

Obrovský výkon

Prototypy Galaxy Note 5 sa testujú s novým procesorom Exynos 7422. Zaujímavé je, že Samsung pri ňom zvládol všetko natlačiť do jedného čipu. na 225 mm štvorcových nájdete nie len samotný procesor, GPU a modemy, ale aj 3 GB pamäte RAM a 32 GB úložného priestoru.

Vďaka tomu sa do telefónu vojde väčšia batéria. Galaxy Note 5 vraj príde s obrovským 4 100 mAh akumulátorom. Konečne tak zaznamenáme lepšiu výdrž v note línii. Tá sa totiž počas posledných troch rokov mierne zhoršovala. Oh! A nezabudnime na bezdrôtové nabíjanie.

Každopádne, Exynos 7422 sa nemusí dostať do všetkých verzií Note 5. Hovorí sa, že variant Note 5 edge so zakriveným displejom využije šesťjadrový procesor Snapdragon 808 od Qualcommu. Rovnaký kus kremíka nájdete aj v LG G4 a zdá sa, že netrpí nedostatkom výkonu. Práve naopak.

Na druhej strane, Snapdragon 808 nepodporuje LPDDR4 RAM. Samsung tak pravdepodobne bude musieť použiť staršiu operačnú pamäť. Aj grafický čip nie je úplne ideálny. Adreno 418 je tak trochu krok vzad.

Zaujímavý je aj úložný priestor, ktorý nájdete v zariadení. UFS 2.0 flash pamäť od Samsungu je známa vysokými rýchlosťami pri čítaní alebo zapisovaní dát. Ostatní výrobcovia nie sú ani zďaleka schopní v tomto ohľade konkurovať.

Nové informácie o Samsung GALAXY Note 5: 4K displej, Exynos 7422 a edge verzia!

exynos

Fotoaparát

Dosiaľ sme toho o fotoaparátoch na Galaxy Note 5 veľa nepočuli. Smartfón však podľa všetkého ponúkne 16 Mpix opticky stabilizovaný zadný a 8 Mpix predný foťák. Kvalita fotografií bude, ako vždy, výborná. Na to sa môžeme spoľahnúť.

Dátum predstavenia

Tak super, o Galaxy Note 5 vieme takmer všetko. Kedy teda túto krásku konečne uvidíme naživo? Nuž, okolo predstavenia Note 5 sa vedú siahodlhé debaty. Špekuluje sa, že Samsung zariadenie predstaví už v lete, aby predbehol nové iPhony. Na druhej strane, firma všetky podobné dohady vyvrátila.

Prečítajte si: Samsung má predstaviť GALAXY Note 5 už v júli: Chce predbehnúť Apple a ich iPhone 6s a iPhone 6s Plus

Pravdepodobne si teda budeme musieť ešte pár mesiacov počkať. Nové telefóny z Note série boli vždy predstavené na IFA expo v Berlíne. Tentokrát však Samsung možno predsa len svoj tromf vytiahne z rukáva o niekoľko týždňov skôr. Viete… Aby náhodou pri iPhone 6S a 6S Plus nebol odsunutý na druhú koľaj.