Úvod Recenzie RECENZIA LG Spirit – šikovný pomocník s Lollipopom za 150€

RECENZIA LG Spirit – šikovný pomocník s Lollipopom za 150€

13

Juhokórejský výrobca smartfónov LG okrem známych vlajkových lodí vyrába aj zariadenia strednej triedy. Medzi ne patrí novinka LG Spirit, ktorá ponúka priemerné špecifikácie za priemernú cenu. Dizajnovo sa podobá na LG G3, vystúpi z davu vďaka tlačidlám umiestneným pod fotoaparátom a bude vás znervózňovať pomalými reakciami. Poteší kvalitným displejom, Androidom 5.0.1 Lollipop a okrem iného aj skvelým dizajnom. To však určite nie je všetko. Ak uvažujete nad kúpou LG Spirit, rozhodne čítajte ďalej.

LG-Spirit-6-1200-w

Špecifikácie

Procesor: Mediatek MT6582 – 4 x 1,3 GHz Cortex-A53
alebo
Snapdragon 410 – 4 x 1,2 GHz Cortex-A53
Grafický čip: Mali-400MP2 alebo Adreno 306
Displej: 4,7-palcový LCD IPS HD (1280 x 720)
RAM: 1 GB LPDDR3
Úložný priestor: 4 GB + microSD slot
OS: Android 5.0.1 Lollipop s nadstavbou LG UI
Fotoaparáty: Zadný 8 Mpix, 1 x LED, predný 0,9 Mpix
Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, hotspot, Bluetooth v4.0, GPS, GLONASS, NFC, LTE cat. 4, Micro USB
FM Rádio: Áno
Reproduktory: Zadný, vpredu sluchátko na telefonovanie
Batéria: 2 100 mAh
Balenie: Manuál, slúchadlá, nabíjačka, kábel, LG Spirit
Rozmery a hmotnosť: 133,3 x 66,1 x 10 mm a 124,4 g

Kúpiť LG Spirit online

Zaujímavý dizajn

Keď som LG Spirit vytiahol z krabice, prvé čo mi napadlo bolo: „Ten telefón má zakrivený displej?“ Pýtali sa ma na to aj kamaráti. Odpoveď je: „nie, nemá.“ Vďaka šikovným dizajnérom to tak ale vyzerá. Vina pritom padá na odnímateľný zadný kryt, ktorý o krivky nemá núdzu. Sú hneď dve a vytvárajú dojem, že zariadenie nepatrí medzi obyčajné smartfóny.

Pochváliť musím aj zadný panel. Ten je v podstate imúnny voči odtlačkom prstov a má na sebe zaujímavý povrch, ktorý vyzerá ako brúsený hliník. Podobné je to pri LG G3. Zaujalo ma aj umiestnenie tlačidiel pod fotoaparátom, ktoré je však podľa mňa dosť nepraktické. Síce som si naň už zvykol, ale preferujem skôr klasické umiestnenie po stranách. To, že ide o plastový telefón, ma neprekvapuje. LG kovové modely (zatiaľ) nevyrába.

LG-Spirit-5-1200-w
Už viete, čo myslím tým zdanlivým zakrivením displeja?

Kvalitný displej

Na displej LG Spirit sa naozaj nemôžem sťažovať. LG v tomto odvetví exceluje a svoje zariadenia vybavuje kvalitnými zobrazovacími panelmi. Za 150 eur dostanete 4,7-palcový telefón s LCD IPS displejom. Ten má skvelé zobrazovacie uhly, i keď občas zamrzí horší jas. Čitateľnosť na priamom slnku je dosť obmedzená. Inak sa však nemám na čo sťažovať.

Nemôžem zabudnúť ani na tradičný knock-code. Ten slúži na odblokovanie telefónu jednoduchým poklepaním po displeji. Ak nechcete, aby sa do vášho zariadenia dostal úplne každý, môžete naprogramovať sériu dotykov, ktoré budú slúžiť ako heslo. Tento systém funguje prekvapivo dobre a batériu vyčerpáva iba minimálne. Rozhodne ho teda odporúčam.

Snapdragon 410 – priemerný výkon

64-bit procesor Snapdragon so štyrmi jadrami Cortex-A53 (1,2 GHz) a grafikou Adreno 306 na prvý pohľad nevyzerá nijak slávne. A právom. Smartfón síce zvláda jednoduché hry a ak chvíľku počkáte, rozbehnete na ňom aj Asphalt 8, ale celkový pohyb v systéme, multitasking a spúšťanie aplikácií je veľmi pomalé. Na vine môže byť 1 GB pamäte RAM, no videl som smartfóny s podobnou konfiguráciou, ktoré bežali oveľa rýchlejšie. Problém skôr vidím v masívnej nadstavbe LG UI, ktorá síce vyzerá dobre a ponúka množstvo funkcií, ale zároveň telefón poriadne spomaľuje.

LG-Spirit-9-1200-w

Spomalený operačný systém

Čo  sa týka operačného systému, som veľmi sklamaný. LG Spirit beží na Androide 5.0.1 Lollipop s nadstavbou LG UI, ktorá ho neskutočne brzdí. Otváranie SMS trvá dve sekundy (prinajlepšom), rovnaké to je pri pokuse zavolať niekomu a multitasking je úplne otrasný. Veľmi rýchlo som ho prestal používať, pretože preklikať sa k žiadanej aplikácii ručne je oveľa rýchlejšie.

Telefón má pritom relatívne dobré špecifikácie. Smartfóny so štvorjadrovým procesorom a 1 GB pamäte RAM sú väčšinou oveľa svižnejšie. Pre porovnanie, Lenovo A6000 (rovnaké špecifikácie aj cena) je oveľa, oveľa rýchlejší. Je škoda, že LG zabil potenciál svojho telefónu tak zlou nadstavbou.

Prečítajte si: RECENZIA Lenovo A6000 – low-end z číny

Na druhej strane, páčia sa mi niektoré funkcie. Napríklad knock-code je veľmi užitočný. V podstate vám stačí poklepať po vypnutom displeji a zariadenie sa zobudí. Táto funkcia funguje vždy, nejde teda o nejakú nedomyslenú aplikáciu.

Celkovo nadstavba nevyzerá zle, len škoda, že pre telefón nie je dostatočne odladená. Ak si však dokážete flashnúť CyanogenMod alebo nejakú inú vyladenú ROM, všetko by malo byť v poriadku.

LG-Spirit-7-1200-w

Fotoaparát

LG Spirit je vybavený priemerným 8 Mpix fotoaparátom, s ktorým sa dajú spraviť pekné fotografie, ale rozhodne to nie je žiadna sláva. Telefón síce zachytáva reálne farby a veľmi si ich neprikrášľuje, ale má problémy s expozíciou. Aj v dobrých svetelných podmienkach postrehnete problémy, hlavne s oblohou, ktorá na fotkách priveľmi žiari. Ak je svetla málo, môžete si byť istí, že uvidíte veľa svetelného šumu a aj farby budú dosť mimo.

V podstate ide o klasický fotoaparát na lacnom telefóne. Žiadna sláva, ale na Facebook by mohol stačiť. Čo sa týka prednej „selfie“ kamery, 0,9 Mpix hovorí za všetko. Na ňu by som sa naozaj nespoliehal.

Dobrá výdrž batérie

Ak za niečo môžem LG Spirit pochváliť, bude to rozhodne výdrž batérie. Tá je výborná. Zariadenie disponuje 2 100 mAh akumulátorom, ktorý vás bez problémov prenesie cez jeden deň používania a ak obmedzíte hranie hier, v pohode vydrží aj dlhšie. Ďalšou výhodou je, že batériu môžete kedykoľvek vymeniť. Palec hore, toto v LG zvládli dobre.

Zhrnutie

LG Spirit je lacný smartfón s pekným dizajnom. Síce má dosť veľký potenciál, ale v úzadí ho drží masívna nadstavba. Tá spôsobila, že smartfón reaguje spomalene, čo ma počas posledných dvoch týždňov naozaj hnevalo. Fotoaparáty sa tiež veľmi nevyznamenali. Páči sa mi však 4,7-palcový HD (1280 x 720p) displej a výdrž batérie.

Kúpiť LG Spirit za 127,50 €

Ďalšie odborné recenzie na smartfón LG Spirit nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
7
Displej
6
Fotoaparáty
5
Výkon
5
Softvér
3
Výdrž batérie
7
Konštrukčné spracovanie
7