Na verejnosť prenikli nové – kedysi tajné – dokumenty bývaleho zamestnanca NSA Edwarda Snowdena, kde sú odkryté detaily veľkých plánov zberu informácií o používateľoch Android zariadení. Americká bezpečnostná agentúra to údajne plánovala spolu s ďalšími partnermi ešte v rokoch 2011 a 2012.

V rámci pilotného projektu pod označením IRRITANT HORN, agentúry vyvíjali metódu na hack a hijack pripojení smartfónov k obchodom s aplikáciami, takže boli schopné odoslať zákerné ‚implantáty‘ priamo do vybraných zariadení. Implantáty tak mohli následne byť využité na zber dát zo smartfónov bez vedomia používateľov,uvádza jeden z dvoch webov, ktoré stoja za čerstvým odhalením nekalých praktík aliancie tajných štátnych agentúr pod menom Five Eyes, kde samozrejme figuruje aj slávna NSA.

K špehovaniu mali využívať systém XKEYSCORE, pričom bol terčom Google Play a Samsung App Store. Dotknuté poločnosti Google a Samsung však odmietli odhalenie komentovať.

Nedávno publikovaný dokument ukazuje, ako chceli agentúry ‚preniknúť‘ do serverov obchodov s aplikáciami – použiť ich na spustenie tzv. ‚man-in-the-middle‘ útokov na infikovanie telefónov implantátmi, pokračuje text na The Intercept.

Okrem zberu osobných dát chceli taktiež nadobudnúť prístup k odosielaniu dezinformácií, čo malo vyzerať akoby to prišlo naozaj od iného používateľa.