Aj keď spoločnosť Nokia predala svoju divíziu mobilných telefónov spoločnosti Microsoft, stále si zachovala svoj biznis v oblasti špičkových sieťových technológií ako aj máp, a to po 150. rokoch.

Legendárna spoločnosť Nokia vznikla v roku 1865 vo Fínsku, kde začala s výrobou papiera a celulózy, ktoré dodávali do krajín ako Rusko, Francúzsko alebo do Veľkej Británie.

Spoločnosti sa darilo a postupne začala s výrobou a spracovaním kaučuku, ktorý používala na výrobu pneumatík a aj dnes môžeme stále vidieť pneumatiky pod značkou NOKIAN.

Táto divízia vznikla v roku 1923 a dodnes sídli vo Fínsku.

connecting-people-1Po druhej svetovej vojne Nokia urobila asi najzásadnejšiu investíciu vo svojej histórii, pričom kúpila spoločnosť na výrobu káblov a podobného sortimentu, Finnish Cable Works.

Vrámci vojnových reparácií dodávala táto spoločnosť káble do Sovietskeho zväzu, čo poskytlo spoločnosti dobré zázemie pre budúci rast a rozvoj podnikania.

V neskorších šesťdesiatych rokoch vznikla spojením troch firiem spoločnosť Nokia Group, ktorá sa začala zaoberať výrobou elektronických zariadení a prístrojov až do 90. rokov, kedy začali vznikať dnes už ikonické mobilné telefóny a Nokia sa stala doslova kráľom mobilných telefónov.

Nokia však včas nezachytila nastupujúcu éru smartfónov a jej kredit na trhu s mobilnými telefónmi začal klesať.

Trh ovládli Apple a Samsung, a Nokia sa rozhodla pre ďalší významný krok vo svojej dlhej histórii – upísala sa spoločnosti Microsoft.

Pri príležitosti 150. narodenín si Nokia pripravila pekné video mapujúce jej históriu.

Vlastnili ste mobilný telefón Nokia? Ak áno, aký model a koľko vás na tú dobu stál?